De Tambú is ontstaan doordat tot-slaaf-gemaakte Afrikanen op Curaçao hun verschillende Afrikaanse muzikale tradities combineerden. Het verteld van origine over het (over)leven op de plantage, door middel van dans en zang met verschillende drum ritmes.

Hoewel de Tambú, zowel als muziek als leefwijze, al eeuwen geleden werd gevormd, is het nog steeds springlevend in de huidige Caribische gemeenschap. Voices from Letters: Kimina zal een vertoning zijn van Chatlein’s ontdekkingen en onderzoek rondom de Tambú. Hierbij heeft hij samengewerkt met zijn grote vriend en choreograaf Remses Rafaela. Samen zijn zij op zoek naar nieuwe vormen in Tambú die de codes en traditie behouden maar in zekere zin ook de extremen opzoeken.

Over het project

Chatlein begon in 2022 vanuit passie met Voices from Letters; een onderzoek naar de verhalen van de Tambú. Als Afro-Caribische percussionist onderzoekt hij de verschillende melodieën en ritmes van de traditionele stijlen Chapi en Tambú. In zijn zoektocht naar zijn eigen stem merkte hij dat hij dichter bij zichzelf kwam door de muziek van zijn geboorteland te onderzoeken en meer op de voorgrond te laten treden.

Hij ontwikkelt op dit moment een officieel notenschrift voor het Tambú ensemble – waarvan de overdracht traditioneel mondeling is – en een hedendaagse vertaling van de Tambú. In zijn voorgaande edities van Voices from Letters heeft hij gebruik gemaakt van een Curaçaose geluidsarchief, genaamd Zikinza, met verhalen, liederen en anekdotes van nazaten van tot-slaaf-gemaakten uit Curaçao. Imershón, de tweede van de reeks, heeft 5 uitverkochte concerten gehad op Curaçao en speelde 15 voorstellingen in diverse podia en zalen binnen en buiten Nederland.