Door de renovatie van het Binnenhof moest het bekende ruiterstandbeeld van Willem II tijdelijk van zijn plek worden gehaald. Tijdens het weghalen van de sokkel is in een verborgen ruimte in het metselwerk een historische tijdcapsule gevonden in de vorm van een loden kistje. De tijdcapsule werd geopend door de Haagse burgemeester Jan van Zanen en wethouder Erfgoed Saskia Bruines, precies 99 jaar later. In het kistje lagen een oorkonde, boeken over de slag bij Waterloo en een gedicht dat de koning eerde. Het kistje, een zogenaamde tijdcapsule, is in 1925 als eerbetoon aan Koning Willem II in de voet (de sokkel) van het standbeeld verborgen. Het kistje en de inhoud ervan is voor iedereen te zien van 27 februari t/m 20 maart in het Atrium Den Haag.

Koning Willem II regeerde van 1840 tot zijn dood in 1849. Hiervoor vocht hij onder andere in de Slag bij Waterloo. In 1848 stemde hij in met een grondwetswijziging waardoor de macht van de Koning werd ingeperkt. Historische experts van de gemeente Den Haag, Patrick Bosman en Sophie Olie zijn verrast door de inhoud:

“Tijdens het onderzoek kwamen wij in een tijdreis terecht terug naar 1925. Zo kwam het verhaal achter het standbeeld ook echt tot leven. Extra bijzonder is dat de inhoud zo mooi bewaard is gebleven. De oorkonde ziet eruit alsof het gisteren is geschreven, dat kom je niet vaak tegen.”

Terugplaatsing Standbeeld Willem II
De sokkel en het standbeeld van Willem II worden waarschijnlijk eind 2028 teruggezet op het Binnenhof. De tijdcapsule gaat dan terug in de sokkel. De gemeente wil iets van nu toevoegen aan de tijdcapsule voordat deze teruggaat in de sokkel.