In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijfster Annelies Henstra het boek Boswerk over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen en plein air, met sfeervolle kleuren in een scala aan stijlen vanuit verschillende perspectieven. Tegelijkertijd schreef Kleefstra poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met de natuur.

Een jaar lang gingen de kunstenaar en de dichter wekelijks samen op pad. Zij bezochten samen tientallen gebieden en legden bomen op verschillende, exact beschreven locaties vast. Het resultaat is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en de ‘wijsheid’ van onze bomen.

De werken van Kuitwaard en Kleefstra worden gepresenteerd in de context van kunstwerken uit De Mesdag Collectie, die zijn gekozen door de kunstenaars zelf. Kuitwaards werkwijze sluit goed aan bij die van schilders van de Haagse School. Zij werkten net als hij graag buiten en hadden oog voor de natuur.