Met een vrachtwagen aan muzikale bagage op zak besloten Douwe, Sander, Gert-Jan en Barry een band te vormen waar een nieuwe, kakelfrisse punkenergie vanaf moest spatten. Met hun vorige bands – Death Alley, Birth of Joy en Vanderbuyst – hadden ze alle vier over de wereld getoerd met zwaarder werk, met Splinter moest het zuivere plezier en de dansbaarheid weer centraal staan.

Birth of Death, was de naam van de gezamenlijke afscheidstour van Birth of Joy en Death Alley, die in 2019 in een uitverkocht Paradiso tot een einde kwam. De dood van de twee bands zou echter een paar maanden later juist tot de geboorte van iets nieuws leiden. Samen met drummer Barry (van de in 2015 gestopte hardrockband Vanderbuyst), begonnen zanger Douwe en gitarist Sander (Death Alley) en toetsenist Gert-Jan (Birth of Joy) een nieuwe superrockgroep: Splinter.

“Het belangrijkste voor ons was dat we weer de volle energie en directheid in onze muziek wilden,” vertelt Douwe. Die energie vertaalt zich in opruiende nummers die je meteen begrijpt en goed in het gehoor liggen, ook al is de muziek een mix van stijlen die historisch gezien misschien wel heel erg vloeken. Op z’n kortst gezegd: Splinter staat voor dansbare rock, mét een Hammond-orgel.