Oktober is Spinoza maand in Den Haag. Naast tentoonstellingen, theater, lezingen, film en meer is er ook muziek:

Welke muziek zou klinken door het open raam van Spinoza’s huis aan de Haagse Paviljoensgracht, als hij vandaag de dag geleefd zou hebben? Welke muziek balanceert op datzelfde gespannen koord tussen de deductieve discipline van de klassieken en de hunkering naar het experiment van zijn verlichte tijdgenoten? Jazz! Eindelijk, driehonderdvijfenveertig jaar na zijn verscheiden, komt het gedachtegoed van Spinoza daar waar het muzikaal-filosofisch gedijt.

Op 21 oktober in Muziekcentrum Musicon treedt het Spinoza Jazz Orkest voor de tweede keer op: een ensemble dat is samengesteld uit gerenommeerde Haagse musici die verschillende stromingen binnen de jazz- en wereldmuziek vertegenwoordigen. Op het programma van het orkest staat de Spinoza Suite, een nieuw werk van componist en klarinettist David Lukács, en ander werk geïnspireerd op de werken van Spinoza. Onder begeleiding van het orkest brengen rapper ‘extraordinaire’ Guus van der Steen met zijn spoken word, en filosoof Erno Eskens met een lezing-op-muziek over de relatie tussen Spinoza’s werk en muziek, de filosofie van Spinoza in een moderne stijl naar het podium.

Wie getuige wil zijn van deze onvermijdelijke ontmoeting tussen filosofen, filosofieliefhebbers en jazzmusici en jazzliefhebbers – allen zielsverwanten die floreren in hetzelfde spanningsveld tussen discipline en creativiteit – kan een toegangskaartje bemachtigen.

Line up:
Miguel Rodriguez – Piano
Ben van den Dungen – Saxofoon
Cas Jiskoot – Bas
Wim Kegel – Drums
Vincent Koning – Gitaar
David Lukács – Saxen (Spinoza composities)
Maarten Combrink – Trombone
Ellister van der Molen – Trompet
Simon Rigter – Saxofoon
Guus van der Steen – Spoken Word
Erno Eskens – Filosoof (gesproken tekst)

Dit concert, met als titel “Wilde Gedachten”, wordt georganiseerd namens de Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek Den Haag (BID) en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de regeling “Haagse kunst en cultuurprojecten” van de Gemeente Den Haag.

Tickets: € 15,-
Houders van een Ooievaarspas (actiecode: OOIEVAAR) en ingeschreven studenten (actiecode: STUDENT) 50% korting. Kaarten online en aan de zaal.

Tickets: https://regentenkamer.stager.co/web/tickets