In de nieuwe modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion duiken we in de rijke geschiedenis van de Britse mode. Onder andere met een eerbetoon aan Dame Vivienne Westwood (1941 – 2022), die met haar baanbrekende werk ook jongere generaties blijft inspireren en daarmee heden en verleden verbindt.

Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, maar ook de maatkleding van Savile Row, Britse kostschooluniformen, de Schotse ruit, sportkleding, kleding van de Britse Royal Family, hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones: de Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis. En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding.

In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood.

Er komen naast haar, McQueen en Mc Cartney talloze andere Britse ontwerpers aan bod, onder wie Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan.

Hoeden van Koningin Máxima

Naast het werk van vele Britse ontwerpers, komt in Royals & Rebels ook werk aan bod van ontwerpers die beïnvloed zijn door Brits design of Britse tradities. De bruikleen van Koningin Máxima past daar dan ook heel goed bij. Een van de hoeden is door de Nederlandse hoedenontwerpster Berry Rutjes gemaakt en is door Koningin Máxima gedragen op het groene gras van Royal Ascot in 2019. Het is een fragiele hoed met bruine bloemen, gemaakt van veertjes. Tijdens het dragen komen deze prachtig in beweging. Een tweede ontwerp dat in het Kunstmuseum wordt getoond is een lichte hoed van Philip Treacy en deze oogt bijna als een sculptuur. De koningin heeft deze gedragen tijdens de kroning van Koning Charles III in mei van dit jaar.