De tentoonstelling Robbie Cornelissen & Karin van Dam. De Onderstroom is een vervolg van de samenwerking tussen beide kunstenaars die met de tentoonstelling Kantelpunt #1 in de Cacaofabriek in Helmond In 2017 van start ging. Twee jaar later kreeg deze samenwerking een vervolg op de Biënnale van Karachi in Pakistan. In 2021 vond er een tentoonstelling plaats bij Galerie Maurits van de Laar onder de titel places we have never been before, met nieuwe combinaties van werken (Duetten).

De Onderstroom
De omvangrijke tentoonstelling De Onderstroom in Museum Rijswijk laat de nieuwe ontwikkelingen in het samenspel van deze kunstenaars zien. Ook hier betreft het een site specific werk als resultaat van een onderzoeksperiode.

In het werk van beide kunstenaars spelen dezelfde thema’s en fascinaties zoals de stad, de onderwereld, het ervaren van het werk door je erin te begeven, zowel fysiek als mentaal. De opgeroepen werelden zijn vaak labyrintisch, nodigen uit tot dwalen, onderzoeken het begrip ruimte en de kleur zwart speelt een belangrijke rol.

Samenwerking
Er zijn onmiddellijk veel verbindingen te ontdekken als startpunt; het zijn beiden tekenaars, ze denken vanuit de beweging en de lijn. Waar Karin van Dam werkt vanuit de werkelijke ruimte met diverse materialen en op een vaak monumentale schaal, werkt Robbie Cornelissen met de illusie van de ruimte in monumentale tekeningen en animatiefilms. De samenwerking gaat uit van het aanvullend principe, de ontbrekende stem zal door de ander ingevuld worden, zo zullen illusie en werkelijkheid, het platte vlak, de projectie op de muur en de werkelijke ruimte met de installaties tot een nieuw verband komen.

De wereld om ons heen verandert in een snel tempo, dit heeft natuurlijk ook invloed op de persoonlijke ontwikkeling van de kunstenaars en hun werk. Deze nieuwe ontwikkelingen zullen invloed hebben op nieuwe beelden, films en installaties die speciaal voor de tentoonstelling worden gemaakt. Zij hebben ieder een eigen beeldtaal ontwikkeld die je poëtisch of mysterieus zou kunnen noemen, maar evenzeer aards en gestructureerd. Ze werken met lijnen, draden en verbindingen en bouwen werelden: Wat is het web dat zij weven? De wereld, kan altijd opnieuw gelezen worden. De nieuwe installaties voor De Onderstroom zullen vanuit deze actualiteit ontstaan.

De relatie van de mens met de aarde en de kosmos zal een thema vormen in De Onderstroom.

“Je vraagt hoe een mens in dit leven

gedijt of ten onder gaat.

De onderstroom van de rivier

voert het lied van de visser mee”

Wang Wei ((ca.701 – 761) (fragment uit het lied van de visser)

Bij de tentoonstelling verschijnt er een publicatie, uitgegeven door Jap Sam Books, met een tekst van Cornel Bierens en teksten van de kunstenaars.