Reizen doen we allemaal maar een reis vastleggen op papier doen we niet allemaal! De eerste kunstenaar die tijdens zijn reis naar  Italië onderweg kleine aquarellen maakte was Albrecht Dürer (1494-1528). Minutieuze werkjes waarin hij zeer gedetailleerd zijn landschappen topografisch vastlegde. Naar mijn weten was hij ook de eerste die überhaupt dit met waterverf deed! Dan hebben we natuurlijk ook het voorbeeld van de grote Wolfgang von Goethe (1748-1832) die als amateur zijn reis (ook naar Italië) op papier zette als een vorm van ‘souvenir’.

In de achttiende eeuw nam bijna elke zichzelf serieus nemende kunstenaar een schetsboek mee op reis waarin hij of zij de reisimpressies tekende of schilderde zoals bijvoorbeeld John Singer Sargent. Tegenwoordig nemen de meeste mensen duizenden foto’s van hun weektripje naar een buitenlandse stad als beeldende herinnering.

Toch in de 21ste eeuw met haar ‘fast’ videootjes en foto’s op social media, zijn er nog kunstenaars die ‘slow’, tijd en aandacht geven aan hun reisbelevingen. Een aantal van deze kunstenaars presenteren in Pulchri Studio hun ervaringen op papier die zij ‘in het veld’ hebben opgedaan. Sommigen maakten lange en verre reizen en sommigen tekenden  hun directe omgeving. De beleving en aandacht tijdens het maken van deze tekeningen en aquarellen blijven echter hetzelfde. Kom kijken en reis met hun mee!

Deelnemende kunstenaars: Alex Verduijn den Boer, Bert Welmers, Chris Nobels, Dick Stapel, Frieda van Voorst, Gerard Huysman, Jan van Spronsen,  Lux Buurman, Ton van Steenbergen en Maarten Welbergen.