Van 11 februari tot 11 maart vindt in G a l e r i e  4 4 een expositie plaats van fotograaf, beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Patricia Nauta. In Reis door zijn kamer toont Patricia haar indrukwekkende serie foto’s van de Leidse schrijver Maarten Biesheuvel, een serie die zij zelf onder de titel ‘Foto’s uit Sunny Home’ als boekje uitgaf en waarvoor zij in 2019 een Zilveren Cameraprijs kreeg en in 2022 werd genomineerd voor de Familiekamerkunstprijs.  

Wij bezoeken Patricia in de rustieke boerderij in Voorschoten, waarin zij woont en werkt. Maar al snel wordt ons duidelijk: Hoe rustiek Patricia’s dagelijkse omgeving ook mag zijn, het dagelijkse leven van mensen in heel andere omstandigheden is de belangrijkste trigger voor haar werk.

In 1991 studeerde Patricia af als beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zij maakte in eerste instantie collageachtige werken op het snijvlak van schilderkunst en fotografie. Na enkele jaren deed de afhankelijkheid van verkopen en subsidies haar echter besluiten om het roer om te gooien. Zij begon een grafisch ontwerpbureau, maakte boeken en werkte als vormgever bij het weekblad Intermediair – totdat het weer begon te kriebelen. In 2008 schreef zij zich in voor de studie portret- en documentaire fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam, waar zij in 2013 afstudeerde. Tijdens haar studie werd zij met name geïnspireerd door de bekende fotograaf Joost van de Broek, vooral ook omdat zij van hem leerde dat het belangrijkste van fotograferen tenslotte altijd is “Wat wil je vertellen?”

En Patricia heeft veel te vertellen. Het begon met de series portretten van de schrijvers Maarten ’t Hart en Maarten Biesheuvel, die naar aanleiding van de opdracht ‘Fotografeer een bekende persoon’ van de Fotoacademie ontstonden. Daarna maakte zij andere spraakmakende series portretten tijdens de vluchtelingencrisis rond 2015, over kinderen in het asielzoekerscentrum in Katwijk (de serie Pardon) en over Syrische kinderen die in Leiden werden opgevangen. De eerste serie werd in het tijdschrift Linda geplaatst en voor de laatste heeft Patricia in 2015 een Zilveren Cameraprijs ontvangen. Daarnaast was zij in 2017-2018 Stadsfotograaf van Leiden, wat resulteerde in het fotoboek “Terug in Leiden”, waarin zij op een zeer originele en persoonlijke manier van haar liefde voor Leiden getuigt. In 2018 was ze winnaar van de ARS prijs met portretten van acteurs van toneelgroep Domino. In 2019-2020 was zij Creative Director van het International Photo Festival Leiden. 

Patricia Nauta wil met haar foto’s een verhaal vertellen, zij wil die dingen onder de aandacht brengen die dat verdienen: levens van kunstenaars, maar ook maatschappelijk misstanden. Het liefst richt ze zich daarbij op één onderwerp, waarin ze zich grondig verdiept en dat ze tenslotte afrondt met een zelfontworpen boek. Fotograferen doet ze altijd zo spontaan mogelijk, waarbij ze probeert die momenten te vangen die ertoe doen. 

Plannen voor de toekomst heeft Patricia nog vele. Ze wil de fotoseries uitbreiden tot een serie boekjes over de woonhuizen en werkateliers van schrijvers en kunstenaars. Daarnaast houdt Patricia zich de laatste tijd bezig met houtsnedes, gebaseerd op haar fotoportretten. Ze maakt ook portretten in opdracht.   

In G a l e r i e  4 4 laat Patricia de foto’s zien die zij van Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva – tot haar onverwachte overlijden – in en rond hun huis ‘Sunny Home’ maakte: … Een waardevol document van een belangrijk schrijver maar ook een ode aan de liefde. Het is bijzonder hoe dicht de fotograaf op haar onderwerp kon komen; de intimiteit en aandacht voor details zijn treffend en ontroerend. (Juryrapport van de FamiliekamerKunstprijs 2022).