Ontstaan ten tijde van een gezondheidscrisis, biedt Proximity Music: Visceral een breed spectrum aan werken waarin gevestigde ideeën over lichamelijke en geestelijke gezondheid worden onderzocht en bevraagd, en is een tentoonstelling die ertoe uitnodigt om, op een speelse wijze, zowel lichamelijk als geestelijk aan de tentoonstelling deel te nemen.

Met werk van: Aernoudt Jacobs, Alexis Bellavance, Amos Peled, Diane Mahín, Dominik ‘t Jolle & Maria Komarova, Frederique Pisuisse, Jeroen Alexander Meijer, Karel van Laere, Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, Naama Tsabar, Naomi Rincón Gallardo, Vica Pacheco, Vivian Caccuri & Thiago Lanis.

Proximity Music is een gezamenlijk tentoonstellingsprogramma opgericht in 2021 door iii en Rewire, waarin muziek, architectuur, technologie, ritueel en spel aan elkaar worden verbonden door het creëren van ervaringen waarin alle zintuigen worden geprikkeld.

Proximity Music: Visceral Acts is een tentoonstelling die ertoe uitnodigt om, op een speelse wijze, zowel lichamelijk als geestelijk aan de tentoonstelling deel te nemen. Ontstaan ten tijde van een gezondheidscrisis, biedt de tentoonstelling een breed spectrum aan werken waarin gevestigde ideeën over lichamelijke en geestelijke gezondheid worden onderzocht en bevraagd. Via persoonlijke, creatieve en veelal onorthodoxe benaderingen laten kunstenaars ons, door zowel terug als vooruit te blikken, in aanraking komen met verschillende vormen van kennis. Wanneer oude gewoonten ontoereikend blijken om staande te blijven in roerige tijden, kunnen we dan iets leren van de creatieve praktijk van kunstenaars, die ons mogelijk kan helpen in onze zoektocht naar een nieuw equilibrium?

Met werk van: Aernoudt Jacobs, Alexis Bellavance, Amos Peled, Diane Mahín, Dominik ‘t Jolle & Maria Komarova, Frederique Pisuisse, Jeroen Alexander Meijer, Karel van Laere, Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, Naama Tsabar, Naomi Rincón Gallardo, Vica Pacheco, Vivian Caccuri & Thiago Lanis.

In Proximity Music: Visceral Acts, spelen kunstenaars met materialen, technologie en rituelen die raakvlakken hebben met gezondheid en genezing. Hoewel vooruitgang in de medische wereld het mogelijk heeft gemaakt om beter dan ooit te kunnen genezen, zijn medische behandelingen in toenemende mate ook iets geworden dat beangstigend kan werken. Daarbovenop raken, met een zich steeds verder ontwikkelende medische wetenschap, oude bronnen van kennis en praktijken verloren. Het resultaat daarvan is dat we ofwel angstig zijn geworden, ofwel ontworteld zijn geraakt van het genezingsproces zelf. Het therapeutische gebruik van kunst en muziek gaat eeuwen terug en heeft verschillende nog levende praktijken, zoals alternatieve geneeskunde. Eerder dan het streven om te genezen, reflecteert deze tentoonstelling op onze relatie tot gezondheid en de kracht van kunst, muziek en ritueel, om zo ons bewustzijn te veranderen. Het presenteert werken door artiesten die hun eigen creatieve perspectieven delen, en zo bezoekers op een avontuur sturen waarin hedendaagse medische praktijken aan traditionele rituelen wordt verbonden, en om samen met hen nieuwe, denkbeeldige situaties te laten ontstaan.