Geen andere kunstenaar in de twintigste eeuw dan Pablo Picasso stond aan de wieg van zoveel kunstzinnige vernieuwingen en wisselde zo makkelijk van medium. In het jaar dat het 50 jaar geleden is dat Pablo Picasso overleed wordt nu toepasselijk in het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk, het minder bekende deel van Picasso’s oeuvre getoont. Een tentoonstelling over zijn leven als keramist en zijn keramisch werk. En ook zoals bij al zijn werk verrassende creaties.

Foto: 

  • Pablo Picasso, Gezicht no. 130, 157, 0, 1963 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023
  • Bruikleen: John & Marine van Vlissingen Fine Arts
  • Fotografie: Erik en Petra Hesmerg
  • Naar aanleiding van Picasso Celebration 1973-2023.

Picasso. Een alleskunner

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in het Spaanse Malaga. Hij heeft zijn leven vooral in Frankrijk doorgebracht. Picasso’s werken kennen diverse invloeden. Experimenten en verkenningen blijven elkaar gedurende de rest van zijn leven opvolgen: in stijl, in materiaal en methode. Geen andere kunstenaar in de twintigste eeuw wisselde zo makkelijk: van olieverf naar hout of brons, grafische technieken of glas en natuurlijk de keramiek.

Picasso. De ondernemer

Picasso ontwikkelde zich van impressionistisch schilder tot keramist. Hij was opvallend snel in het kundig werken met diverse materialen. Eén van zijn vrienden, die hij rond 1900 in de kleine Spaanse kunstenaarskolonie in Montmartre ontmoette, was de keramist Paco Durrio (1868-1940). Via Durrio maakte hij kennis met keramiek en boetseerde vervolgens enkele koppen in klei die in brons werden afgegoten. Later, in de jaren twintig, werkte hij kortstondig samen met de keramist Jean van Dongen met wie hij tenminste twee vazen beschilderde. De keramische werken geven inzicht in Picasso’s veelzijdigheid als keramist en zijn ondernemersgeest doordat hij naast unieke exemplaren, ook diverse series heeft gemaakt.

In 1948 vond de eerste keramische expositie plaats van Picasso met meer dan honderd keramische objecten, beschilderde schalen en schotels. Een selectie van deze objecten zijn in deze tentoonstelling ook te zien.