Na 26 pogingen is het Olivier van Herpt (1989) gelukt: een asymmetrisch object van meer dan een meter hoog, perfect van vorm en geprint uit puur porselein. Van Herpt verhuisde naar een nieuwe studio waar hij zich drie jaar lang terugtrok om materiaal en techniek volledig onder controle te krijgen. Het resultaat: porselein vervaardigd zoals nooit tevoren. In Kunstmuseum Den Haag zijn alle pogingen – en natuurlijk het eindresultaat – voor het eerst te zien.

Van Herpt studeert in 2014 af aan Design Academy Eindhoven met een printer die kant-en-klare aardewerkklei kan printen. Na een opdracht van Kunstmuseum Den Haag in 2016 ontwikkelt hij deze techniek verder om ook porselein te kunnen printen. In het najaar van 2019 ontdekt hij dat hij een porseleinen vorm met een grote overhang zó dun en licht kan printen dat deze niet in elkaar zakt tijdens de sterke krimp in de oven. Voor de ontwerper is dit het bewijs dat het produceren van een grote organische, asymmetrische vorm van meer dan een meter hoog mogelijk zou moeten zijn.

In de geschiedenis van porselein is dit een primeur. Grote objecten werden in het verleden in de meeste gevallen van een klei met een minder pure samenstelling gemaakt. Bovendien was men, ten behoeve van stevigheid en door de methode van vormen, altijd gebonden aan een radiale vorm.

Van Herpt is ervan overtuigd dat hij met zijn nieuwe techniek een grote organische vorm uit puur porselein kan maken, zonder scheuren en vervormingen.

Hij besluit zijn ontdekking op grotere schaal te testen. Na succesvol een exemplaar van maar liefst 1,5 meter te vervaardigen, gaat het helaas mis: door zijn asymmetrische vorm zakt het object scheef in elkaar in de oven. In plaats van het ontwerp aan te passen, wat de makkelijke oplossing zou zijn geweest, besluit hij het volledige proces te finetunen.