De Ocean Race 2022-23 zal negen iconische internationale steden aandoen gedurende een periode van zes maanden, met één etappe die start vanuit Alicante, Spanje, op 15 januari 2023.

De start van de 14e editie van The Ocean Race, vroeg in het nieuwe jaar, volgt op de vakantieperiode van Reyes in Spanje en ziet de twee racevloten (de foiling IMOCA’s en one-design VO65’s) vertrekken op een 32.000 zeemijl (60.000 mijl). km) race rond de wereld in aparte divisies.

De eerste etappe is een sprint van 1.900 zeemijl van Alicante naar Cabo Verde, de eerste keer dat de race stopt op de Afrikaanse archipel. Historisch gezien zijn de vloten langs de eilanden gevaren terwijl ze zuidwaarts de Atlantische Oceaan afvaren. Terwijl in Cabo Verde, zal The Ocean Race deelnemen aan de beroemde Ocean Week, met een focus op lokale en internationale duurzaamheidskwesties.

Etappe 2 begint op 25 januari en ziet de vloten over de evenaar racen, naar het zuiden naar Kaapstad, de 12e keer dat de race is gestopt in de zuidpunt van Afrika, waardoor het de meest bezochte tussenstop in deze editie van het evenement is. Dit is tevens de eerste van drie ‘haul-out’ stops, waar de boten voor onderhoud uit het water worden getild.

De volgende is een recordbrekende etappe – de langste raceafstand in de 50-jarige geschiedenis van het evenement – een marathon van 12.750 zeemijl en een maand naar Itajaí, Brazilië.

In de beste traditie van The Ocean Race voert deze etappe de IMOCA- en VO65-zeilers naar de Roaring Forties en Furious Fifties van de Zuidelijke Oceaan. Antarctica ligt aan de rechterkant en de vloot zal alle drie de grote zuidelijke Kaap – Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn – naar bakboord moeten passeren, zonder te stoppen, voor de eerste keer.

Er zal nog een uitgebreide tussenstop zijn in Itajaí, Brazilië, na deze epische zuidelijke etappe voordat de race naar het noorden wordt hervat, door de doldrums, over de evenaar en omhoog naar Newport, Rhode Island, aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Van daaruit keert de race terug naar Europa, met een trans-Atlantische etappe naar Aarhus, Denemarken, gevolgd door een fly-by vanuit Kiel, Duitsland, op weg naar een stop in Den Haag, Nederland.

Daarna is het de laatste offshore etappe – de Grand Finale – naar Genua, Italië, voor een mediterrane finish van de race.

Voorlopig programma

  • 11 juni : Ocean Live Park opening
  • 11 juni : Verwachte aankomst
  • 13 en 14 juni: In-Port Race
  • 15 juni: Leg Start