Niels Smits van Burgst toont in deze tentoonstelling zijn recente schilderijen. Er is alweer twaalf en een half jaar overheen gegaan sinds Niels’ laatste solotentoonstelling bij Pulchri-Studio. In 2011 vulde hij de Mesdagzaal met verbeeldingen van luierende jongeren, lamme atelierbezoekers en eeuwige vakantiegangers, gevangen in brutale verfstreken.

In deze tentoonstelling mag je opnieuw een kijkje nemen in deze wereld. Je mag delen in de avonturen van Niels’ virtuele vrienden; je gaat mee op vakantie met onbekenden en je bent zijn reisgenoot van forensen op weg naar hun stralende bestemming.

Toch krijg je niet hetzelfde te zien als twaalf en een half jaar geleden. De avonturen komen nauwelijks uit de verf. De personages zijn opgelost in hun omgeving; hun jeugdige potentie blijft verkleefd in de (stop)verf. Vaak is het slechts een klein tintverschil dat hun aanwezigheid doet vermoeden. Je ziet een kleur die los probeert te breken uit zijn omgeving; een stuk mensvlees dat hoopt te stralen als een personage. Slechts wanneer je langer kijkt, kun je de aanzet van een glimlach, daadwerkelijke pret, of misschien zelfs een ontluikende verliefdheid ontwaren. 

Niels Smits van Burgst (1970) studeerde in 1993 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Sindsdien zijn zijn schilderijen tentoongesteld in New York, Berlijn, Amsterdam, Brussel en nog veel meer steden in heel Europa. In 2013 vereerde Museum ‘de Buitenplaats’ zijn werk met een retrospectief. Hij won de ‘Van Ommeren – De Voogt Prijs 2007 en de AKU in 2011. Zijn schilderijen zijn in vele collecties over de hele wereld te zien.