De opening is op 6 april om 16.30 uur. Ger Groothedde leest het gedicht ‘De kruistocht der dieren’ van habakuk II de balker voor.

Natuur
Natuur speelt in het werk van Meriam Windmeijer en Marian Smit een grote rol. De natuur waar wij, de mens, een onderdeel van zijn; maar die wij ook denken te kunnen beheersen en overheersen. Door in hun werk vergankelijkheid zichtbaar te maken en daarmee ook hun eigen vergankelijkheid worden zij weer onderdeel van de natuur.

Meriam maakt in haar werk gebruik van ‘natuurlijke’ materialen die onze samenleving weggooit en waar zij een nieuwe vorm, leven aan geeft. Zoals in het werk Voorouders, een lofzang op de vrouwelijke voorouderlijn, waarin de zwanenvleugel het symbool is van transformatie en van het begeleiden tijdens de tocht die onze ziel maakt na de dood. Marian werkt in verschillende technieken, afhankelijk van waar het onderwerp om vraagt. Ze wil in deze expositie met haar schilderijen een eerbetoon geven aan de boom; de oerkracht, de levenswijsheid, de bescherming. De geschilderde bomen zijn voor haar als portretten van oude mensen. De video De Kruistocht der dieren geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van habakuk II de balker, is een samenwerking van Meriam en Marian. In het gedicht komen thema’s samen die voor beiden erg belangrijk zijn. In de video geven zij een geheel eigen visuele interpretatie aan dit eigenzinnige gedicht.