Eén gedroomde Rembrandt
Van de tien schilderijen in de tentoonstelling is Rembrandts Zelfportret uit 1658 hét absolute topstuk. Het meesterwerk is het grootste en ook het meest imponerende zelfportret dat hij ooit maakte.

Rembrandt maakte dit zelfportret toen hij 52 was, in een periode vol tegenslag. Twee jaar eerder was hij failliet verklaard, waardoor hij gedwongen werd om zijn eigen schilderijen te verkopen en te verhuizen. De meester heeft zichzelf afgebeeld in ouderwetse, 16de-eeuwse kledingstukken. Rembrandt verbeeldt zich hiermee als een gevierd schilder uit het verleden. Een schildermuts of palet ontbreekt, maar de goudglanzende stof van Rembrandts cape is niet toevallig gekozen. Rembrandt zal ongetwijfeld in Karel van Manders bekende ‘Schilder-Boeck’ uit 1604 gelezen hebben hoe beroemde 16de-eeuwse schilders als Jan Gossaert en Lucas van Leyden, vanwege hun hoge status, gekleed gingen in goudkleurige gewaden.

Met dank aan
De tentoonstelling Manhattan Masters wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van: American Friends of the Mauritshuis, Stichting de Johan Maurits Compagnie, Stichting Vrienden van het Mauritshuis, Turing Foundation, Mondriaan Fonds, Marjon Ornstein Fonds, The Netherland-America Foundation en de Bloomberg Philanthropies.