Ontdek tijdens deze tentoonstelling het verhaal van de meest symbolische plek van Nederland. Tijdens de verbouwing van het Binnenhof presenteert het Haags Historisch Museum het verhaal van dit indrukwekkende regeringsgebouw vanuit verschillende hoeken. Een verhaal over macht en tegenmacht, over emancipatie, representatie en het typisch Nederlandse ‘polderen’. Politici, scholieren, activisten, hofleveranciers en vele anderen komen aan het woord. Het is het verhaal van demonstraties, machtswisselingen, emancipatiestrijd en een steeds bredere vertegenwoordiging van het volk. Macht is opgezet als een blik op het verleden vanuit de actualiteit én de toekomst.

De geschiedenis van het Binnenhof in thema’s
Bij ontvangst in een groot ‘Binnenhofdecor’ krijg je eerst een korte introductiefilm. Daarna loop je door naar de tentoonstelling die ingedeeld is in vier thema’s: bouwen voor de macht, strijden om de macht, kleven aan de macht en pronken met de macht.
Karakteristiek voor de geschiedenis van het Binnenhof is het indrukwekkende gebouwencomplex. Maar ook personen en organisaties zoals diplomaten en ambtenaren, juweliers, boekverkopers, pruikenmakers en bedienden die naar Den Haag kwamen. Nog steeds zijn de rechterlijke macht, de adviesorganen, de uitvoerende ministeries rond het Binnenhof te vinden. Bekijk indrukwekkende objecten zoals de haarvlecht van Jacoba van Beieren en de tong en vinger van de gebroeders De Witt, de buttons van Haagse Dolle Mina en de ‘Prinsjesdag-hoeden met boodschap’. Samen met schilderijen, prenten, foto’s en filmfragmenten, waaronder pamfletten uit de 17e eeuw of een poster van de grote anti-kruisrakketendemonstratie, kom je alles te weten over de bewogen geschiedenis van het Binnenhof.

Strijden om de macht
Het Binnenhof gaat ook over de geschiedenis en actualtiteit van politiek met geweld, demonstraties, bezetting, emancipatie en democratie. Wie mochten er aanschuiven aan de tafel van de macht en wie (nog) niet? Vanuit de toekomst nemen vier personages je tijdens deze tentoonstelling mee naar het verleden en ook het ‘nu’. Denk aan de strijd voor het algemeen kiesrecht ruim een eeuw geleden en de strijd tegen racisme nu. Meestal verloopt ‘een strijd’ vreedzaam. Maar soms gaat het er gewelddadiger aan toe. Al die macht wil pronken. Laten zien dat het staat voor waardigheid en traditie. Alleen lukt dat in Nederland niet altijd even goed, dat pronken met de macht. Tradities verdwijnen en er komen nieuwe bij. En altijd is er wel discussie. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben drie kunstenaars een alternatief gemaakt voor het omstreden paneel ‘Hulde der Koloniën’.

Met deze tentoonstelling slaat het Haags Historisch Museum een nieuwe weg in: typisch Haagse onderwerpen worden geplaatst in een nationale context. Het museum wil met Macht – 800 jaar Binnenhof bijdragen aan discussies over politiek, emancipatie en representatie door het verleden in een actueel licht te plaatsen.