Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden

Het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden was ooit dé publiekstrekker: volle zalen met curiosa en vreemde voorwerpen. Een uitje die je niet wilde missen. Tijdens deze tentoonstelling duik je in het onbekende, spannende verleden van het Mauritshuis. 

Leer hoe objecten van over de hele wereld in Den Haag belandden en ontdek de verhalen erachter. Zij belichten individuele items met aandacht voor veranderende opvattingen over verzamelen, tentoonstellen en het verkennen van andere culturen.

Vergeten museum

De oudste kern van de huidige schilderijenverzameling vond je op de eerste verdieping van het Mauritshuis. En 200 jaar geleden kon je dus naast die paar honderd schilderijen ook sieraden, muziekinstrumenten, vazen en meer zien op de begane grond. 

Zoals je kunt verwachten, trok ons Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden volle zalen. En die pronkstukken? Die zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar hebben ooit deel uitgemaakt van de persoonlijke collectie van stadhouder Willem IV en zijn zoon Willem V. Zij legden de basis voor wat nu de meesterlijke schilderijencollectie van het Mauritshuis is. Deze tentoonstelling geeft niet alleen een inkijkje in een verloren museum, maar vertelt ook het verhaal over de geschiedenis van Nederland.

Hoe zag dat er uit?

Je kan je voorstellen dat de begane grond van het Mauritshuis één kleurrijke boel was. Er was van alles te zien: gebruiksvoorwerpen, wapens, porselein, kleding, maquettes en miniaturen, kunst en curiosa. Door deze bonte verzameling van objecten was het een heus rariteitenkabinet. Een bij elkaar geraapte verzameling, van bijzondere spullen. 

Al deze snuisterijen kon je zien in open wandkasten, tafelvitrines, de grotere hingen aan de wand of aan het plafond, andere stonden op de vloer.