Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag van Houten vormden een bijzonder kunstenaarsechtpaar. Beiden hebben een rijke collectie nagelaten. De presentatie Hoogtepunten uit de collectie is samengesteld met werken uit de eigen collectie van Museum Panorama Mesdag.

Hendrik Willem Mesdag had al van jongs af aan leren tekenen, maar kreeg zijn eerste schilderlessen pas in 1866 tijdens een driejarig verblijf met zijn gezin in Brussel. Het nabije Scheveningse strand was zijn favoriete werkstek. Daar schetste Mesdag de zee en het vissersleven bij alle weersomstandigheden. Al vanaf 1870 verwierf hij internationale erkenning voor zijn werk.

Sientje Mesdag-van Houten studeerde samen met haar man in Brussel. Ze schilderde stillevens, portretten en landschappen in de omgeving van Scheveningen, in Drenthe en op de Veluwe. Zij was een van de bekendste en meest gewaardeerde vrouwelijke kunstenaars van haar tijd.

Bijzonder in deze presentatie is de nieuwe aanwinst Schaapskooi bij ondergaande zon van Sientje Mesdag-van Houten. Het schilderij werd onlangs aan het museum geschonken. Het kunstwerk illustreert de grote kleurbeheersing waarmee de kunstenaar succes had in binnen- en buitenland. De aanwinst is nu voor het eerst te zien in de nieuwe collectiepresentatie: Hoogtepunten uit de collectie.