Escher in Het Paleis heeft een verjaardagsprogramma samengesteld met voor iedereen iets leuks. Voor de deur van het paleis vind je al een Escheriaanse verrassing en binnen staat ook alles in het teken van zijn verjaardag. Daarnaast kun je uiteraard genieten van de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita over de band van Escher met zijn leermeester. Let op: sommige onderdelen zijn gratis en voor andere geldt een aparte prijs. Zie de website voor meer informatie.

Programma 17 juni

09.30 – 11.00 uur Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Om bezoekers met een visuele beperking ook het werk van Escher te laten ervaren, is er deze ochtend een speciale rondleiding door de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. Daarin leer je de kunstwerken op een interactieve manier kennen door middel van voelobjecten en reliëfs. Voor deze rondleiding onder begeleiding van een gids wordt de normale entreeprijs gevraagd Begeleiders mogen gratis naar binnen, maar ze moeten dit gratis kaartje echter wel reserveren via de ticketpagina.

10.15 – 11.00 uur Lezing en signeersessie Joris Escher

Dit voorjaar verscheen het boek Escher worden, geschreven door Joris Escher, de achterneef van M.C. Escher. Hij gaat daarin op ontdekkingsreis naar de oorsprong van de fascinaties van zijn oudoom. Joris Escher neemt de lezer mee van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje weer terug naar het Hollandse Baarn. Deze dag is Joris aanwezig in Escher in Het Paleis waar hij in de balzaal uitgebreid vertelt over de literaire zoektocht naar zijn oudoom. Aansluitend is er een signeersessie. Het boek is verkrijgbaar in de Paleiswinkel. De voordracht is gratis voor bezoekers met een entreebewijs. Reservering is wel noodzakelijk.

12.00 – 16.00 uur Live demonstratie grafische technieken

Escher was een graficus, maar wat houdt dat nu precies in? En hoe werkt dat dan? In de balzaal zie en hoor je meer over een aantal grafische technieken die Escher gebruikte, zoals hout- en linoleumsneden. Kunstenaar Inge Aanstoot vertelt erover en geeft live demonstraties. In de linoleumworkshop kun je vervolgens zelf aan de slag! Gratis voor bezoekers met een entreebewijs.

12.00 – 16.00 uur Workshop lino snijden

Wil je zelf eens kennismaken met grafiek en leren wat het werk van M.C. Escher zo bijzonder maakt? Tijdens de workshop lino snijden ga je zelf aan slag en maak je je eigen grafische werk. Voor deze workshop wordt gewerkt met een inschrijfformulier, omdat er een maximum is aan het aantal mensen dat tegelijk aan het werk kan. Het formulier hangt naast de deur van het atelier. Tickets: gratis voor bezoekers met een entreebewijs.