In de stijlkamers kom je alles te weten over de spannende geschiedenis van Delfts aardewerk. Naast het welbekende blauwwitte Delfts zijn ook kakelbonte exemplaren te zien en behalve fantasie prikkelende tulpenvazen worden ook eenvoudige borden getoond en zelfs een Nijntje-spaarpot. Een installatie laat zien dat ook hedendaagse ontwerpers zich door de voorbeelden van weleer laten inspireren. 

Prachtige decoraties 
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liet ons land vanaf het begin van de zeventiende eeuw kennismaken met oosters porselein. De glans, de prachtige decoraties en de exotische vormen spraken tot de verbeelding, maar alleen welgestelde burgers konden zich veroorloven om de Chinese producten aan te schaffen. De Delftse aardewerkindustrie streefde er daarom naar de uiterlijke kenmerken van het porselein te benaderen. Met succes, want hun verfijnde, luxueus uitgevoerde aardewerken product werd wereldwijd gezien als het beste alternatief voor het echte (export)porselein. Rond 1660, toen Vermeer zijn beroemde schilderij Gezicht op Delft vervaardigde (te zien in het Mauritshuis in Den Haag), telde Delft vele plateelbakkerijen en in de late zeventiende en vroege achttiende eeuw was Delft de onbetwiste wereldleider van het zogenaamde tinglazuuraardewerk.

Porceleyne Fles
De tentoonstelling Het wonder van Delfts Blauw geeft aan de hand van een boeiende thematische invalshoek een uitvoerig beeld van de Delftse aardewerknijverheid door de eeuwen heen. Er is duidelijk te zien dat het felbegeerde oosterse porselein grote impact had op de Hollandse wooncultuur. De verscheidenheid aan gebruiks- en siervoorwerpen was enorm en deze voorwerpen konden destijds zowel van Delfts aardewerk als van Chinees porselein zijn vervaardigd. In het achttiende-eeuwse interieur kwam dit naast en door elkaar voor. Ook De Porceleyne Fles komt aan bod, de enige Delftse plateelbakkerij die tot op de dag van vandaag actief is. 

Kunstmuseum Den Haag
Het Kunstmuseum Den Haag is één van de mooiste en meeste diverse musea van Nederland. Het prachtige Berlage-gebouw herbergt niet alleen de grootste Mondriaan-collectie ter wereld, maar ook een vaste tentoonstelling over moderne kunst, een uitmuntende zilvercollectie, minutieus gedecoreerd Delfts Blauw, interactieve Wonderkamers en tal van wisselende exposities.

Bereikbaarheid Kunstmuseum Den Haag 
Kunstmuseum Den Haag bevindt zich in het Statenkwartier vlakbij het strand van Scheveningen en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Vanaf Den Haag Centraal Station en Hollands Spoor brengt tram 16 je in ongeveer twintig minuten naar het museum. Vanaf Station CS kun je ook bus 24 nemen die rijdt tussen Station Mariahoeve en Kijkduin.
Met de auto is het Kunstmuseum Den Haag bereikbaar via de Utrechtsebaan richting Kijkduin. Eenmaal in de stad kun je de borden ‘Kunstmuseum Den Haag’ volgen. Voor het museum is er ruime gelegenheid om gratis te parkeren. Mochten er onverhoopt geen parkeerplaatsen meer vrij zijn, dan kun je betaald parkeren in de parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10, zo’n vijf minuten lopen van het Kunstmuseum Den Haag Den Haag.