In de voorstelling Tijd zal ons leren vertellen Romana Vrede en OTION het verhaal van de leeuwen – het verhaal van hen die weerstand boden en zich uitspraken tegen de ontmenselijking van slavernij in de koloniale tijd. Van de Amerika’s tot de Caraïben, Europa, Afrika en Azië. De Orangkaya’s en Tula. De Marronages en Samori Ture, One-Tété Lokhay, Dutty Boukman en Dona Isabella. Zij droomden groots. Zij durfden te dromen. Over vrijheid, radicale vrijheid.

Tijd zal ons leren belicht de onbekende, bijna-vergeten en vaak verzwegen levensverhalen van de legendarische verzetshelden, die in onze geschiedenisboeken veelal anoniem stierven als ‘criminelen’, ‘opstandelingen’ of ‘ongehoorzamen’. Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet.

Meer info Podcast Romana Vrede en performance artist OTION maken tevens de podcast Tijd zal ons lerenVolg ze in hun onderzoek naar onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Van opstandeling tot verzetsheld en van onbekend verhaal tot onmisbare geschiedenis. Tijd zal ons leren begint bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet. Lees meer en luister