In het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, zaten ruim 25.000 mensen gevangen. Bekende namen, zoals de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse hoogleraar Cleveringa, schrijver Simon Vestdijk en verzetsmensen Pim Boellaard en George Maduro, maar ook vele minder bekende mensen. Een diverse groep mannen, vrouwen en zelfs kinderen, die de wetten van de Duitse bezetter had overtreden. In de vaste tentoonstelling in de voormalige Dienstvertrekken hoort u hun verhalen.

Films, documenten, objecten en foto’s geven een beeld van het gevangenisleven maar staan ook stil bij de bezetting, het verzet en de ontwrichting binnen families. De presentatie is gebaseerd op verhalen van oud-gevangenen die de bezoeker in audiofragmenten hoort. Een animatiefilm illustreert 24 uur in het Oranjehotel en advocaat Gerard Spong en schrijver Adriaan van Dis vertellen over het rechtssysteem en de nasleep van oorlog en de invloed opde volgende generaties. Ook de Waalsdorpervlakte komt aan bod. Vier originele kruizen die tot 1981 op de fusilladeplaats stonden, zijn in de tentoonstelling te zien.

Bezoekers kunnen in een database gegevens opzoeken over oud-gevangenen. Verschillende gegevens worden met elkaar gekoppeld. Zo ontstaat per gevangene een zo compleet mogelijk verhaal. In het hart van het Herinneringscentrum bevindt zich cel 601, een van de dodencellen. Deze cel werd direct na de oorlog in oorspronkelijke staat als stille getuige bewaard, inclusief de inscripties op de muren.