De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages. Te zien zijn de verschillende gedaanten van Anansi, Bambi, Ferdinand de stier, het gezin uit ‘Het kleine huis op de prairie’, Huckleberry Finn, Kantjil, Karagöz, de Moemins, Pinokkio, Max & Moritz, Heidi en de Kleine Zeemeermin. Het museum wil een gesprek op gang brengen door de verschillende vormen van de verhalen vanaf de verschijningsdatum tot nu te laten zien.

In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen. De tentoonstelling is gebaseerd op het recent verschenen boek Springlevend. Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen van Saskia de Bodt

Is het oorspronkelijke verhaal heilig?

Een van de aanleidingen om deze tentoonstelling vanuit het boek Springlevend te maken, is de commotie die ontstond over de keuze van Disney voor de donkere actrice Halle Bailey in ‘de Kleine Zeemeermin’ en de tekstwijzigingen in de boeken van Roald Dahl. Met ‘Het echte verhaal?’ wil Huis van het boek een context verschaffen bij deze discussies door de geschiedenis van deze personages en boeken te laten zien. De bezoeker wordt meegenomen in een wereld met verschillende versies van de boeken, filmfragmenten, filmposters en merchandise. Teksten en beelden veranderen in de loop van de tijd: iedere generatie past de personages en de verhalen aan. Of eigent zich de verhalen toe. Is dat erg? Of is het een bewijs van de kracht van deze verhalen?