Onlangs heeft het Haags Historisch Museum een aantal foto’s aangekocht van jongens en mannen met een Haagse mat uit de ‘Matlas’. De mat, lang haar aan de achterkant en kort aan de voorzijde, was vooral in de jaren ’80 populair en nu weer trending. In Den Haag is de mat nooit echt uit het straatbeeld verdwenen. Haagse Harry is misschien wel de bekendste Hagenees met een mat.

Van Haagse Mat en Pruikentijd tot Afropride
In de tentoonstelling Haags Haar worden foto’s uit de Matlas getoond naast historische portretten uit de eigen collectie. Zo ontstaat een beeld van de zeer diverse haardrachten die in Den Haag door de eeuwen heen modieus waren. Pruiken uit de 18de eeuw en hanenkammen uit de 20e-eeuw tonen de creativiteit van mensen om van hun haardracht iets bijzonders te maken.

De tentoonstelling laat zien dat de verschijningsvorm van kapsels door de eeuwen heen een cultureel fenomeen is. En altijd voer voor debat. Niet alleen modieuze trends, maar ook godsdienstige en maatschappelijke voorschriften (of het afzetten tegen de geaccepteerde regels) bepalen hoe iemands kapsel eruitziet. In de 17de eeuw ontstond er bijna een burgeroorlog over de vraag hoe lang een man zijn haar mocht laten groeien. De dienstplichtige soldaat Rinus Wehrmann werd in de 20ste eeuw veroordeeld tot gevangenisstraf omdat hij weigerde zijn haar te laten knippen. Rebellie en trots bepalen vaak het kapsel, zoals bijvoorbeeld bij het Haagse stijl-icoon Deborah Cameron, winnares van de Miss Black Hair verkiezing.