De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen. Voorlinden toont iconische sculpturen en ruimtevullende installaties, maar ook bescheiden en intieme werken van Penone.

Voor Giuseppe Penone is de natuur – en bomen in het bijzonder – zowel onderwerp als materiaal. In zijn sculpturen, installaties en tekeningen verwerkt hij boomstammen, bladeren, marmer en leer. In zijn poëtische oeuvre toont hij onze innige verbondenheid met de natuur en maakt hij ons bewust van haar scheppende en transformerende cyclus en krachten. Zo pelt Penone in Ripetere il bosco (1968) de jaarringen van een boom af om zo diens oorsprong bloot te leggen. Op deze manier ontsluit Penone groeiprocessen die voor het menselijk oog vaak onzichtbaar blijven.

Zintuiglijke ervaring
Het werk van deze kunstenaar prikkelt al onze zintuigen: het gaat over aanraking, zicht, geur, ademhaling en het onderhuidse. Dit komt samen in het sleutelwerk Sculture di linfa (2005-2007), dat eerder te zien was op de Biënnale van Venetië. In deze ruimtevullende installatie ruik je het leer dat de wanden bekleedt en ontdek je in de dierenhuiden de afdrukken van een boombast. Het is alsof je het binnenste van een boom betreedt. Penone’s werk ontstaat op de tast en door intensieve handarbeid, wat duidelijk te zien is in Propagazione (2020). Hierin is de afdruk van Penone’s eigen vinger het vertrekpunt voor een monumentale, arbeidsintensieve wandtekening. Zo keert de tentoonstelling onze blik naar buiten en maakt deze ons tegelijkertijd bewust van ons eigen binnenste.

Penone en Voorlinden
Penone’s werk benadrukt en versterkt Voorlindens relatie tussen kunst en natuur. Al lange tijd volgt Voorlinden zijn werk. In de jaren negentig werd zijn bronzen sculptuur Biforcazione (1991) onderdeel van beeldentuin Clingenbosch. In een tijdperk waarin onze relatie tot de natuur een belangrijk vraagstuk is, is dit het moment om de hoogtepunten uit Penone’s oeuvre de ruimtes van Voorlinden te laten vullen.

Over Giuseppe Penone
De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone werd geboren in 1947 in Garessio en studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestig verzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst. Zijn oeuvre, waarin ook land art een grote rol speelt, wordt over de hele wereld getoond in musea, publieke ruimtes en tuinen. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art in New York en het Tate Modern in Londen.

Stilte op sokken
Voor de ultieme beleving van het werk van de Italiaanse arte-poverakunstenaar organiseert Museum Voorlinden een speciaal ‘stilte op sokken’-uur.  Elke zaterdag- en zondagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur kun je alleen de tentoonstelling van Giuseppe Penone bezoeken. Je kunt alleen genieten van de stilte op sokken als je vooraf een reservering maakt, boek hier je tijdslot.