Het Festival voor het Afrikaans is een tweejaarlijks festival dat het Nederlandse publiek laat kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanstalige cultuur. Het programma bestaat uit muziek, toneel, literatuur, spoken word, film en debat.

Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans vroeger geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal. In plaats van het strenge ‘Standaardafrikaans’ spreken taalkundigen tegenwoordig liever van ‘algemene Afrikaans’. Festival voor het Afrikaans maakt ook ruimte voor varianten van het Afrikaans zoals Kaapse Afrikaans en Griekwa-Afrikaans.

Dichteres Antjie Krog treedt tijdens het festival op met haar goede vriend Adriaan van Dis, en spoken word artist Babs Gons, de Nederlandse Dichter des Vaderlands, met dichteres Ronelda Kamfer. Zangeres Amanda Strydom (onder meer bekend van het duet ‘De taal van je hart’ met Stef Bos) keert na tien jaar terug naar Nederland, waar ze in 2007-2014 volle zalen trok met haar aangrijpende en bezielde muziek. Stef Bos gaat muziek maken samen met de Zuid-Afrikaanse zanger en multi-instrumentalist Frazer Barry (in 2018 te zien in de voorstelling Krotoa van het Volksoperahuis). Frazer Barry en de Purmerendse Zuid-Afrikaan Lee-Ursus Alexander zullen ook optreden met de Zwolse rapformatie Brother Till, in een speciaal voor het festival vervaardigde productie vol elektronische muziek, soundscapes en visual arts. Nog een bijzondere productie is Boesak!, een toneelstuk over het leven van de antiapartheidsactivist dominee Alan Boesak, die in de jaren zeventig in Kampen studeerde en in Nederland een belangrijke woordvoerder van de Struggle was. Boesak wordt gespeeld door Marlo Minnaar, een van de meest getalenteerde jonge Zuid-Afrikaanse acteurs van dit moment. Zaterdag late night is voor stand-up comedian en topjournaliste Marianne Thamm.

Tijdens het festival zijn voorts twee speelfilms te zien: “Poppie Nongena” vertelt het verhaal van een zwarte vrouw die te lijden heeft onder de draconische apartheidswetten, en “Hans steek die Rubicon oor” is een heerlijke komedie over ouderen die in opstand komen tegen de directie van het bejaardenhuis. Filmmaker Niel van Deventer komt met drie muziekdocumentaires over muzieklegendes Koos du Plessis, Johannes Kerkorrel en Gert Vlok Nel.