De zorgvuldig samengestelde selectie van twintig schilderijen vormt de neerslag van zijn levenslange zoektocht naar een andere Wereld. De zeer persoonlijke maar tegelijkertijd ook universele thema’s die Van Iperen in zijn werk behandelt, roepen op tot vertraging in deze roerige tijden. De kunstenaar beschouwt de expositie als de voltooiing van zijn schilder oeuvre. Een unieke kans dus om zijn werk beter te leren kennen en de verstillende impact van zijn schilderijen ten volle te ervaren.

Rik van Iperen (1947) is geboren en getogen in Voorburg. Hij voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens zijn lange loopbaan als beeldend kunstenaar heeft hij een eigen, arbeidsintensieve techniek ontwikkeld. Hij werkt altijd met olieverf om meerdere lagen op te kunnen bouwen. Op een pasteuze ondergrond brengt hij met een breed penseel verschillende kleurlagen aan, waardoor een structuur ontstaat van rulle kleurvlakken. Hierdoor zijn de penseelstreken nauwelijks zichtbaar in zijn werk. Door steeds verfijnder laag op laag te schilderen ontstaat een wonderlijke ruimtelijkheid. Van Iperen exposeerde in het buitenland en op vele plaatsen in Nederland, waaronder in 2017 in Museum Swaensteyn met de tentoonstelling Voorburg met Verve. Deze expositie was een ode aan de vele prachtige plekken die Voorburg nog kent.

Toen Van Iperen een jonge twintiger was, vonden er zodanig ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven plaats dat het voor hem een wezenlijke noodzaak werd om op zoek te gaan. Op zoek naar innerlijke rust en een Wereld waarin alles zijn tijd heeft. Kortom: ‘Een Wereld die haaks staat op deze maatschappij, waarin de waan van de dag centraal lijkt te staan met veel schijn en weinig wezen.’
Vanaf die tijd besloot Van Iperen zo veel als mogelijk met hart en ziel te gaan leven. Zo voltooide hij zijn kunstopleiding aan de KABK in de hoop zijn droom op professioneel niveau te kunnen verwezenlijken. Deze droom was om de muziek van de band de Moody Blues (vooral uit de jaren 1967 tot en met 1972) in schilderijen weer te geven. Een droom die uiteindelijk in 1998 werkelijkheid werd met de publicatie Moody Blues in Beeld.

Muziek en Natuur zijn voor Van Iperen blijvende bronnen van inspiratie gebleven en keren steeds terug in zijn schilderijen. Ze schenken troost, geven zicht op een andere Wereld en laten hem – en de kijker − weten dat we niet alleen onderweg zijn.

Een belangrijk onderdeel van de expositie is een film waarin Van Iperen op persoonlijke wijze vertelt over zijn leven en werk. Deze film laat onder meer de impact zien die de muziek van de Moody Blues op hem heeft gehad. Aan het einde van de film komt alles op een magische wijze samen. De schilderijen gaan bewegen en vormen met de tekst en de muziek een eenheid. Hier wordt Een Andere Wereld zichtbaar én voelbaar gemaakt.