Negen dagen lang beleef je Delft op een andere manier. De eerste twee weken van juni staat Delft bol van een grote verscheidenheid aan voorstellingen op 28 bijzondere locaties, waar je anders misschien niet zou komen. 30 jonge makers, van cabaret tot muziek, van dans tot theater trakteren inwoners en bezoekers van alle leeftijden op een veelheid aan ervaringen.

Aanstormend talent van de toekomst
Volgens traditie staat de winnaar van 2022, danser en choreograaf Niek Wagenaar, in 2023 weer op het podium. Hij kreeg vorig jaar unaniem de hoogste waardering van het publiek en won de publieksprijs. Wagenaar duikt met zijn voorstellingen in de actualiteit. Vorig jaar was dit de zoektocht naar (gender)identiteit. Dit jaar kaart hij met zijn nieuwe voorstelling ‘After All’ de zorgen om de klimaatverandering en alle gevolgen van dien aan.

Een nieuwe in het oog springende maker dit jaar is cabaretier Sebastiaan de Bie. In zijn cynische, maar ook romantische voorstelling ‘Als zeesterren aan land komen’, gaat hij in op verwachtingen in het leven en hoe het leven vaak heel anders loopt. “Mensen zijn als zeesterren,” zegt hij: “het leven sleurt ons mee als de stroming van de zee.”

Fringe Tours
Om de beleving compleet te maken is het ook mogelijk om een Fringe Tour te boeken. Dit jaar kun je kiezen uit een indrukwekkende verzameling van tourgidsen. Van bekende Delvenaar tot cultureel podiumdier. Beleef het festival bijvoorbeeld samen met cabaretier Pieter Jouke, journalist Marco Dreijer van De Cultuurvlogger of kunstenaar Tijn Noordenbos. Samen met hen ga je met een groep langs drie voorstellingen op verschillende locaties.

Over Delft Fringe Festival
In de afgelopen 10 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. Het festival biedt makers een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals, waaronder impresariaten en scouts. Er is een publieksprijs te winnen, met flink veel media-aandacht tot gevolg. De festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten.

Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet. Enkele klinkende namen die ooit op het Delft Fringe Festival stonden zijn: Vlamousse, Lisa Ostermann, Tappin-it Collective, Jasper Smit, Kirsten van Teijn, Matroesjka (Lisa Loeb), Kiki Schipper, Sanne Vleugels (De Prima Donna’s), Dion van Rijt, LUDIQUE, Jasper van Kuijk en De Gestampte Meisjes.