Een indringende voorstelling over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië.

De Vergissing is een play reading over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië. De schrijver van dit stuk, Han Ponneker, oud-dagbladjournalist en toneel-schrijver, besloot in 2015 om op basis van tal van historische bronnen én de verhalen van zijn vrienden die indertijd uitgezonden waren, alles op te schrijven wat hem zijn leven lang al had dwarsgezeten: het feit dat Nederland, nog maar net bevrijd van de Duitse bezetting, een neokoloniale oorlog voerde in voormalig Nederlands-Indië.

Hij gaf het resultaat vervolgens in handen van Het Portret Spreekt, waar Gepke Witteveen het bewerkte en er een play reading (de meest eenvoudige versie van een toneelstuk. Acteurs brengen hun tekst rechtstreeks uit het script met minimale regie en beweging.) van maakte. De voorstelling werd eerder met veel succes ge-speeld in 2019.

Het Portret Spreekt besloot om na corona een vervolg te geven aan deze reeks, omdat na de publicatie van het regeringsrapport in maart 2021 en het verschijnen van het boek “Revolusi” door David van Reybrouck, gevolgd door de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum, het onderwerp weer volop in de belangstelling kwam te staan. Het oor-spronkelijke script werd – mede op basis van deze publicaties en de nieuwe feiten die daarin werden gepresenteerd – aangepast, de enscenering verlevendigd en de verhaallijn duidelijker gemaakt.