De tijdelijke expositie bij het RKD laat de spannende wisselwerking zien tussen zeventiende-eeuwse tekeningen en foto’s uit 2022.

Bruiklenen uit Utrecht
In de zeventiende eeuw zijn de Utrechtse stadswallen prachtig in beeld gebracht door Herman Saftleven (1609-1685). Meer dan 150 van zijn tekeningen van de ommuring bleven bewaard. De expositie toont hiervan een selectie, met dank aan Het Utrechts Archief dat een aantal tekeningen in bruikleen gaf. Ook zijn er kopieën van Saftlevens stadgezichten te zien, gemaakt door andere kunstenaars in de achttiende eeuw, toen topografische tekeningen een gewild verzamelobject waren.

Hedendaagse fotografie
Om Saftlevens zeventiende-eeuwse tekeningen te vertalen naar het Utrecht van vandaag, werd aan de Utrechtse fotograaf Maite Meijlink (2001) gevraagd om foto’s te maken. Zij is derdejaars studente Image and Media Technology aan de HKU en legt zich met name toe op film en fotografie. Geïnspireerd door Saftlevens tekeningen bracht Meijlink de Utrechtse stadswal – of wat daar nog van over is – opnieuw in beeld. Het vangen van de expressie en het gevoel dat zich in de tekeningen openbaart stond voorop. Op de expositie bij het RKD wordt haar werk voor het eerst getoond.