Imershón is voortgekomen uit het onderzoeksproject waar Chatlein aan begon tijdens zijn verblijf op Curaçao tijdens de pandemie. Hij deed onderzoek naar ‘Muzik di Zumbi’, dat kan worden beschouwd als de dansmuziek van de Afrikaanse gemeenschap van het eiland. Zijn onderzoek leidde hem naar een oud geluidsarchief genaamd Zikinza, dat hem door de geschiedenis van oude Afro-Curaçaose volksverhalen en liederen leidde. Chatlein mengt de geluidsfragmenten uit het archief met zijn eigen composities, en brengt zo “een ode aan onze voorouders, onze taal en al haar magie”. 

Vernon Chatlein is een Curaçaose componist en een muzikant met een uitgebreid kleurenpalet. Na zijn universitaire studie woonde hij twee jaar in Cuba, waar hij percussie studeerde. In 2009 verhuisde hij naar Nederland om te studeren bij de Godfather van de Curaçaose jazz, pianist Randal Corsen. Op zijn debuutalbum Peace, Love & Music (2017) verbindt Chatlein o.a. jazz en latin jazz met de ritmes van de Antillen. Met Imershón maakt hij een wederom een spannende mix van stijlen waaronder traditionele percussie en ritmes van Curaçao, elementen uit de jazz, improvisatie en samples uit de archiefstukken.   

Percussionist Vernon Chatlein presenteert Chatlein i su Zumbi, het derde en laatste deel van zijn project Voices from letters: Imershón, dat in première ging op North Sea Jazz 2023. Laat je meeslepen door muziek en verhalen uit de Afrikaanse diaspora van Curaçao.