Na de opleiding tekenen, schilderen en ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, die ze cum laude afrondde, maakte Carolien aanvankelijk groot, kleurrijk schilderwerk. Ze gaf als beeldend kunstenaar les aan de KABK (afdeling fotografie) en aan de opleiding Social Work van de Haagse Hogeschool. Als oprichter en artistiek directeur van de Electriciteitsfabriek heeft ze vanaf 2013 met verschillende kunstenaars tentoonstellingen als indrukwekkende werkplaatsen in de industriële turbinehal gemaakt.
 
Belangrijk voor Caroliens werk is de teken-therapeutische opleiding die ze volgde om het jargon van haar collega-sociologen en psychologen aan de Haagse Hogeschool te verstaan. Door de hier verkregen inzichten in de theorieën over dromen en het onbewuste van de psychiater C.G. Jung leerde ze vanuit een nieuw perspectief naar beeld te kijken: tekeningen, droombeelden, sprookjes, herinneringen en versprekingen als metaforen voor een onpeilbaar diep bewustzijn.
Daarbij helpt jarenlange zen-beoefening Carolien om stilte, met zijn onvermijdelijk komen en gaan van beelden, nog stiller te maken. Die stilte levert beelden en sferen op die ze in eenvoudig materiaal tekent – een zacht grafietpotlood en een gum volstaan. Ze verbaast zich bijvoorbeeld over een ezeltje dat plots opdoemt onder een sterrenhemel in een Perzische granaatappelvallei. Ze herkent in de beelden die getekend willen worden de kikkers, visjes en nachtbloemen uit haar geboorte-eiland Curaçao, of uit Perzië en Venezuela, waar zij als kind gewoond heeft. De beelden zijn herinneringen –  en ook hersenspinsels. Voelt ze weerstand tegen een bepaald beeld, geeft ze het juist graag een papieren podium. Zin om de beelden even vast te pakken door ze te tekenen is Caroliens drijfveer. Uiteindelijk krast, wrijft en gumt ze net zolang, tot de tekening zichzelf als af beschouwt. Iets klopt met iets.

Carolien spreekt over haar fluwelige zwart-wit tekeningen als “vreemde sprookjes”. Droombeelden, melancholie, vooral niet te veel willen weten of snappen, gefluister, diepe stilte, dat is de sfeer waarbij ze zich prettig voelt en waaruit haar tekeningen ontstaan. Sommige tekeningen zijn figuratief – nestjes, herten en sterren– andere abstracter, maar allemaal ademen ze dezelfde dromerige sfeer van rust en stilte uit.
 
In G A L E R I E  4 4 laat Carolien een selectie zien van de tekeningen die ze de laatste zeven jaar maakte. Hoe divers het kwetsbare werk ook is, het is werk uit één bron, uit Carolien.