“Mijn taak als kunstenaar is niet om mijn mening aan de kijker op te dringen maar om mensen op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken, te laten zien hoe mooi iets kan zijn, hoe bijzonder. Of de waanzin en leugens te laten zien van de wereld waarin wij leven. Via de kunst heb ik een ingang om met mensen te praten. Door over kunst te praten, praat je over je gevoel. Vaak komt er dan een goed gesprek uit. Dat vind ik het mooie. Dus kijk maar gewoon. Wat voel je erbij? Het leuke is dat iedereen iets anders ziet en voelt. Daarvoor is kunst bedoeld: ontdekken wie je zelf bent.”

Confronterend
In 1983 ging Annemarie Petri naar de Vrije Academie in Den Haag en nu na 40 jaar werken en exposeren in binnen- en buitenland is dit voor haar een mooi moment voor een solo-expositie met recent werk: schilderijen, monoprints, bronzen beelden.

In Net als Escher komen beroemde Escher-thema’s als optische illusie, reflectie, natuur en onmogelijke architectuur tot leven aan de hand van werk van 30 nationale en internationale kunstenaars, waaronder Damien Hirst, Iris van Herpen, Alexander McQueen, Jan Taminiau en Carlijn Kingma. Annemarie Petri werd gevraagd een van haar monoprints te tonen. Door een spannende mix van werken laat het museum zien hoe actueel en confronterend de thema’s van Escher nog steeds zijn en hoe zijn werk doorleeft en evolueert in onze tijd.

Transitie
Het uitdagen van de kijker was de drijfveer van M.C. Escher. En juist dit uitdagen is ook wat Annemarie Petri wil doen met haar werk. Haar steden zijn grafisch gezien mooi en fascinerend. We zien elementen uit verleden en heden en er wordt een ‘voorspelling’ gedaan van de toekomst. Annemarie: “De vraag die ik hierbij stel: in wat voor wereld wil ik leven? En wat is mijn bijdrage? Zeer actueel in deze tijd waarin de wereld om ons heen in een razend tempo verandert. Met mijn werk probeer ik een discussie op gang te brengen, ook over onderwerpen die minder goed bespreekbaar zijn.”

Juist nu is het nodig om anders te kijken, vragen te stellen en alles wat ons wordt aangereikt door de media niet zomaar aan te nemen. Annemarie licht toe: “We leven in een bijzondere tijd, een transitieperiode met veel sociale onrust en grote veranderingen. Veel dingen komen aan het licht en kunnen gezien worden. Ik noem dat Het Grote Opruimen, zowel in jezelf als daarbuiten. Mijn werk gaat over deze transitie.”