In zijn film Agnès bijvoorbeeld, verandert Mike’s neus van rood naar blauw, geel en groen, als een stille uitdrukking van een steeds veranderend karakter. In de film hebben andere lichaamsdelen zoals handen en voeten ook hun eigen persoonlijkheid. Ze kletsen met elkaar, delen hun dromen en angsten, ze helpen elkaar en vechten zoals broers en zussen dat doen. Ze vormen een gemeenschap van individuen. De personages in de film zijn geïnspireerd op de moeder van de kunstenaar, die haar kind als alleenstaande ouder opvoedde.

Mike’s werk vervaagt de grens tussen object en subject en onthult de persoonlijkheid van alledaagse voorwerpen. In de installatie in 1646, bijvoorbeeld, groeien kruiden in een groep glas-in-lood huisjes. Elk personage koestert en beschermt zijn kruid, elk met zijn eigen geneeskrachtige kwaliteiten. Mike’s werk geeft een podium aan verschillende personages, een mix van familieanekdotes, fictieve verhalen, huishoudelijke activiteiten en ideeën over mannelijkheid.

Van clown tot cowboy en van pratende handen tot zorgzame glazen huisjes: de kunstenaar viert de rijke verbeelding van kinderen en de manieren van vertellen die op latere leeftijd vaak beperkt worden door rationaliteit. Door middel van zijn kunst onderzoekt en daagt Bourscheid op speelse wijze traditionele familierollen, relaties en patriarchale machtsstructuren uit, waarbij hij uiteindelijk maatschappelijke normen en conventies in twijfel trekt.

* opening op vrijdag 1 september vanaf 19:00 uur.