Kleurrijke doeken met optische effecten

Met een ongekend streven naar helderheid, en met grote precisie en discipline werkt Bridget Riley (1931) al ruim zestig jaar aan haar sensationele oeuvre. De Britse kunstenaar staat bekend om haar kleurrijke doeken met optische effecten, waarmee ze een breed publiek voor abstracte kunst weet te interesseren. Ze maakt werk op het platte vlak, maar door de duizelingwekkende lijnen lijkt het op te bollen, te vervormen of te golven. Riley weet kleur en vorm – de traditionele ingrediënten van de schilderkunst – in strak georkestreerde bewegingen zo tegen elkaar uit te spelen dat de toeschouwer zich vaak overweldigd voelt.

Mondriaan

Bridget Riley is al jaren geboeid door het werk van Piet Mondriaan (1872-1944). Niet alleen vanwege hun gemeenschappelijke interesse in geometrische composities, maar ook omdat Mondriaan zijn leven lang werkte aan een poëtische vertaling van een diep verlangen naar de harmonie van verf, vorm en kleur. De hier getoonde werken van Mondriaan werden door Bridget Riley geselecteerd als haar favorieten, omdat ze belangrijk waren, én nog steeds zijn, voor de ontwikkeling van haar eigen oeuvre.

Grande dame van de Britse schilderkunst

Bridget Riley woont en werkt in Londen. Ze studeerde aan het Goldsmith College en aan het Royal College of Art. In de jaren 1960 werd zij op slag beroemd met haar schilderijen in zwart en wit vol geometrische patronen die lijken te bewegen. Zelf was ze niet onder de indruk van deze plotselinge beroemdheid. Zij zocht, stap voor stap, naar een stevige relatie met de traditie van de schilderkunst. Abstractie staat volgens Riley nog in de kinderschoenen. Ze hoopt met haar werk een verdere stap te maken, hoe klein ook. Bridget Riley heeft tal van onderscheidingen en prijzen ontvangen, waaronder de internationale prijs voor schilderkunst van de Biënnale van Venetië.