Dwalen, ontdekken, spelen, leren en je compleet laten verrassen. In Wonderkamers dompelen jong en oud zich onder in een inspirerende, bijzonder vormgegeven wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. Met dit idee – dat is beloond met meerdere internationale prijzen – biedt het Kunstmuseum Den Haag kinderen, jongeren en volwassenen al jarenlang iets totaal anders dan een traditioneel museumbezoek.

Wonderkamers 3.0
De uitdagende museumgame bevat een bijzondere mix van digitale en hands-on opdrachten in dertien thematische kamers rondom het nieuwe, spannende labyrint. Geïnspireerd door kunst gaan de spelers vervolgens aan de slag om zelf een veertiende wonderkamer te ontwerpen.

“In Wonderkamers beleef je echt iets bijzonders”, stelt directeur Benno Tempel. “Aan de hand van een spannende, nieuwe verhaallijn ga je als bezoeker samen met enkele ‘Wonderkids’ op avontuur. Via een tablet geven zij je opdrachten – in het Nederlands of in het Engels – die worden uitgevoerd in een van de dertien tot de verbeelding sprekende wonderkamers. Daarna kom je terecht in het totaal vernieuwde centrale gedeelte. Daar vind je straks een spannend, spectaculair vormgegeven labyrint.”

Blijven verrassen
De spelers krijgen een aantal heel verschillende opdrachten. Zo wordt er gedanst met Mondriaan, nagedacht over de waarde van kunst en ervaren hoe het is om te stralen op de catwalk. Daarna mag elke speler drie inspirerende kunstwerken kiezen, in en om het labyrint, om vervolgens als ontwerper aan de slag te gaan en zelf een (digitale) veertiende wonderkamer te ontwerpen. De dertien speelruimtes waar de opdrachten worden uitgevoerd, zijn vijf jaar geleden volledig vernieuwd en kregen voor deze nieuwe editie een update. Zo zijn er onder andere technische aanpassingen doorgevoerd, waardoor sommige opdrachten sneller en beter kunnen worden uitgevoerd. Tempel: “Maar om te blijven verrassen is het ook noodzakelijk om op gezette tijden te vernieuwen. Het is in feite net als in attractieparken, daar wordt ook regelmatig een nieuwe, spectaculaire attractie toegevoegd. Dat is wat wij nu met het labyrint ook doen, in combinatie met een nieuwe verhaallijn. Ik kijk ernaar uit om ook met Wonderkamers 3.0 weer veel gezinnen, grootouders met kleinkinderen en schoolklassen in ons museum te mogen verwelkomen.”

Kinderen bekend maken met kunst
Het Kunstmuseum Den Haag streeft ernaar om moderne kunst, zowel hedendaags als klassiek-modern, onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Wonderkamers is bij uitstek een manier om ook kinderen vanaf een jaar of negen bekend te maken met kunst. De speelduur kan zelf worden bepaald en voor schoolklassen wordt de game aangepast aan het leerniveau van de scholieren. Naast leuk en leerzaam is Wonderkamers een voordelig uitje. Kinderen tot en met 18 jaar betalen geen entree en als de (groot)ouders een Museumkaart hebben, is het bezoek gratis.

Voor het ontwerp van Wonderkamers samengewerkt met Kossmann.dejong exhibition architects, Kiss the Frog, Rapenburg Plaza en Tungsten.