De Haagse Rivierenbuurt

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Platform Kunst Rivierenbuurt-Spuikwartier. “Wij Rivierenbuurt is een tentoonstelling die de veelzijdigheid en levenskracht van de wijk laat zien”, volgens Aart de Groot en Hetty Gijzen van het Platform. Vroeger had de buurt het karakter van een rafelrand van de stad met een arme bevolking, passanten en prostitutie. Nu is de samenstelling veranderd maar de tentoonstelling laat zien dat de wijk nog steeds een heel eigen sfeer en karakter heeft.
 

Buurt met een rijke historie
Vanaf 9 december is er een unieke fototentoonstelling te zien van mensen uit de Haagse Rivierenbuurt. Drie fotografen portretteerden zo’n 80 mensen in de wijk die er wonen, werken of op bezoek komen. Een bijzondere inkijk in een buurt met een rijke historie.

De drie fotografen Steven Scholten, Joris Wijsmuller en Oliver van der Spek wonen zelf ook in de Rivierenbuurt. “Een centraal gelegen wijk met veel diversiteit en bedrijvigheid. Om ons heen rukken de torens op. Maar dankzij de kracht van de bewoners heeft de Rivierenbuurt haar karakter behouden”, aldus een van de fotografen.

De tentoonstelling is te zien van 9 – 17 december in galerie Trixie aan de Scheldestraat 1 – 11. Open van 13 tot 19 uur (ma. en di. gesloten). De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Op zondag 17 december vindt tijdens de afsluiting van de tentoonstelling een Q&A plaats met de fotografen van 15 tot 17 uur. Deze is voor iedereen toegankelijk.
 

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling wordt georganiseerd door de drie fotografen en door Aart de Groot en Hetty Gijzen van het Platform Kunst Rivierenbuurt-Spuikwartier. “Wij Rivierenbuurt is een tentoonstelling die de veelzijdigheid en levenskracht van de wijk laat zien”, volgens De Groot.
Vroeger was de buurt een havengebied en had het karakter van een rafelrand van de stad met een arme bevolking, passanten en prostitutie. Er waren kleine en slechte woningen en bedrijven met ellendige werkomstandigheden en flinke milieuvervuiling.
In de verdere ontwikkeling verdwenen vele ambachtelijke bedrijfjes en kleine winkeltjes en koopwoningen werden gebouwd. De samenstelling van de bevolking is veranderd maar de tentoonstelling laat zien dat de wijk nog steeds een heel eigen sfeer en karakter heeft.