Nederlandse sportvrouwen zijn wereldtoppers. In schaatsen, wielrennen en hockey is Nederland al langere tijd dominant. In het voetbal (EK 2017) en Handbal (WK 2019) zijn recent gouden prestaties geleverd. Zelfs in atletiek, ‘de moeder aller sporten’ stelen oranjevrouwen als Sifan Hassan, Dafne Schippers en Femke Bol de show.

BEELDVORMING
De belangstelling voor de prestaties van sportvrouwen neemt toe. Stadions worden voller, en wedstrijden krijgen geleidelijk meer aandacht op tv. Het prijzengeld op Wimbledon en in de Amstel Gold Race is inmiddels voor vrouwen en mannen gelijk, maar in andere sporten valt er nog een wereld te winnen. De acceptatie en beeldvorming van sportvrouwen verandert mee. Van onzedelijke manwijven naar ‘het wonder van Londen’ bij Sifan Hassans marathon in 2023.

Deze foto-expositie toont sportvrouwen in actie: hoe ze vechten en stralen, winnen of falen. Ze laat de kracht zien van fotografie, om unieke momenten vanuit bijzondere invalshoeken te belichten. Naast foto’s van verschillende Nederlandse sportfotografen tonen we u archiefbeelden uit de collectie van Beeld & Geluid en een speciaal eerbetoon aan de Haagse sportheldinnen. Deze expositie is te vinden op de vierde verdieping van museum Beeld & Geluid in Den Haag. Een regulier ticket voor Beeld & Geluid in Den Haag geeft automatisch toegang tot deze tijdelijke tentoonstelling op de vierde verdieping van het museum.

Deze expositie is tot stand gekomen met dank aan ANP en Haags Gemeentearchief.