The Sitar Orchestra’ is gecomponeerd en wordt geleid door Pandit Ashok Pathak. Dit is een bijzonder project van de stichting Pathak Gharana Academy. The Sitar Orchestra is gebaseerd op Raga’s. Een raamwerk van een vaste set aan regels waarbinnen musici improviseren. The Sitar Orchestra zal traditionele composities uitvoeren van de Pathak Gharana, een familielijn van hofmuzikanten uit India. Shamika & Subhadra Pathak, de dochters van Ashok Pathak, representeren de 13e generatie van deze muzikale ‘heritage’. De deelnemende studenten hebben een leerervaring variërend van twee tot twintig jaar. Tijdens het concert zal Pandit Ashok Pathak een solostuk (Raga) op de sitar vertolken en zal hierbij begeleid worden door Pt. Sandip Bhattacharya op de tabla. Het programma bevat ook een bharatanatyam dans optreden.

Over de artiesten
Sitar en Surbahar maestro en componist Pandit Ashok Pathak neemt een bijzondere plaats in binnen de Noord-Indiase klassieke muziek. Hij maakt deel uit van een muzikaal erfgoed genaamd de Pathak Gharana dat teruggaat tot de 12e eeuw. Hij staat bekend om zijn meesterschap op de sitar en indrukwekkende optredens. Pathak heeft zijn geboorteland, India, 40 jaar geleden achter zich gelaten met het doel om in Europa Indiase Klassieke muziek te verspreiden. Zo heeft hij 22 jaar gedoceerd aan het Koorenhuis in Den Haag. 

Hij is als soloartiest te zien in gerenommeerde theaters zoals Theater de la Ville in Parijs, Tropentheater in Amsterdam en Theater Vredenburg in Utrecht waar hij speelde ter gelegenheid van het 25-jarig zilveren jubileum van de VPRO. Hij trad ook op voor de Belgische koninklijke familie en politieke leiders.

Pt. Sandip Bhattacharya is een van de meest bekende tablaspelers in Europa en speelt regelmatig met prominente artiesten zoals Pt. Hari Prasad Chaurasia. Pathak en Bhattacharya treden al meerdere deccenia samen op.