Op woensdag 17 mei om 17:00 wordt de tentoonstelling Guiding Lights geopend. Jeugdzorgprofessionals en andere ge├»nteresseerden zijn van harte welkom! Tijdens de opening krijgt u meer informatie over het project Guiding Lights, de beoogde impact, de visie en samenwerkende partners. Expertisecentrum K I N D en Stichting Exodus Nederland geven meer informatie over de ondersteuning die hun organisaties bieden aan kinderen met een ouder in detentie.

Visie en impact van Guiding Lights op de lange termijn
De inhoudelijke overweging om het project Guiding Lights te initi├źren is om het sociaal-maatschappelijk welzijn en daarmee de levenskwaliteit van kinderen met een ouder in detentie te verbeteren. Creatieve workshops en activiteiten zijn niet alleen leuk om te ontspannen en te ontstressen, maar kunnen ook bijdragen aan de relatie van kinderen met zichzelf en hun omgeving. Op de lange termijn kan het voorkomen dat deze kinderen, door (zelf)stigma en hun thuissituatie, buiten de maatschappij vallen.

Creatieve workshops en activiteiten organiseren voor kinderen met een ouder in detentie brengt leeftijdsgenoten en lotgenoten samen. Voor deze kinderen zou dit een geweldige manier kunnen zijn om te socialiseren en contact te maken met anderen die in dezelfde situatie zitten. Er is sprake van herkenning en erkenning. Dit kan kinderen helpen vriendschappen en een gemeenschapsgevoel op te bouwen.

Daarnaast zijn creatieve activiteiten een leuke en boeiende manier om nieuwe vaardigheden te leren en om aan zelfherstel te werken. Kinderen met een ouder in detentie leren zichzelf uit te drukken via hun creativiteit en daarmee hun zelfvertrouwen te ontwikkelen. Als ze hun idee├źn tot leven zien komen kunnen ze daar een gevoel van voldoening uithalen en zichzelf trots voelen. Er worden positieve succeservaringen opgedaan en deze kunnen het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van deze kinderen vergroten en het zelfstigma verminderen.