Den Haag is al sinds jaar en dag dé proteststad van Nederland. Wie het niet eens is met het beleid van de regering trekt naar de hofstad om er te demonstreren. Vaak gaat dat massaal op het Malieveld, maar er zijn ook veel kleine demonstraties en zelfs eenmansdemonstranten. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij of er wordt in deze stad niet ergens voor dit of tegen dat geprotesteerd.

In de wijze van demonstreren is in de loop der tijd bijna niets veranderd. Dat laten deze foto’s van Frederick Linck (1942-2020) en Sandra Uittenbogaart (1975) mooi zien. Spandoeken, protestborden en bedrukte T-shirts – zoek het verschil tussen toen en nu.

Binnen de straatfotografie van Linck vormen foto’s van demonstraties een kleine subcategorie, een soort bijvangst lijkt het. Linck liet zich vooral inspireren door de markante verschijning van individuele demonstranten. Voor documentair fotograaf Uittenbogaart ligt dat anders. Sinds de coronacrisis is het vastleggen van tegengeluid een van haar hoofdthema’s geworden. Voor deze etalage selecteerde ze acht foto’s van belangwekkende, actuele demonstraties in Den Haag en omstreken.

Extinction Textiles
Zoals de foto’s van Linck en Uittenbogaart laten zien, vormen klimaatzaken al sinds de jaren ’70 een terugkerend onderwerp voor protest. En nu, door grote klimaatveranderingen, is het thema urgenter dan ooit. Beeldend kunstenares Conny Kuipéri (1946) liet zich hierdoor inspireren en maakte van textiel vogels die inmiddels zijn uitgestorven.