Voor de expositie ‘Part One of Many Parts’ toont West, in samenwerking met LI-MA, een selectie van vijf videowerken die de kracht van samenwerking laten zien. De werken zijn gemaakt door kunstenaarsduo’s tussen de jaren 1970 en nu. West Den Haag en LI-MA uit Amsterdam geven ook een inhoudelijke focus aan dit project: de expositie is het eerste deel uit een reeks presentaties die de instellingen het komend jaar samen zullen realiseren. Een belangrijk element binnen dit project is een publieke Wikipedia-schrijfworkshop bij West in het Alphabetum.

Wat is mediakunst en waar bestaat het uit? Mediakunst kent vele vormen, zo kan het bijvoorbeeld ook documentatie zijn van een performance, of een internetpagina. En hoe wordt deze variabele kunstvorm geconserveerd, en wat (voor technologie) is daarvoor nodig? LI-MA is een platform dat deze vragen onderzoekt, en zich inzet voor het behoud en de distributie van mediakunst. De organisatie beheert een belangrijke collectie media- en videokunst en onderhoudt nauwe relaties met kunstenaars door bestaand en nieuw werk actief te promoten en wereldwijd te vertonen.

Sanneke Huisman van LI-MA heeft vijf kunstwerken geselecteerd van Boegel & Holtappels, Sluik/Kurpershoek, Yin-Ju Chen & James T. Hong, Foundland Collective en Frederique Pisuisse. Deze kunstenaarsduo’s zijn vaak het resultaat van een jarenlange vriendschap of artistieke dialoog, of het werk is gebaseerd op relaties. De werken tonen zowel adembenemende performances als dystopische kritiek op de controlemaatschappij. Daarnaast is de selectie een vogelvlucht door videokunst als ‘time-based medium’. Waar vroege videokunstwerken vaak als sculpturen in de ruimte werden geplaatst, zijn de werken van vandaag de dag meer onderzoekend van aard, en hebben vaak een verhalend karakter. Met deze presentatie geeft West x LI-MA aandacht aan een kunstvorm waarbij tijd en tijdsgeest een voorname rol spelen, en nodigt de bezoeker uit tot reflectie.

Een belangrijk onderdeel van ‘Part One of Many Parts’ is de Wikipedia-schrijfworkshop die in het kader van het partnerproject ‘Mediakunst op Wikipedia’ is geïnitieerd door LI-MA. Het projectteam reist al sinds 2021 door Nederland met een helder doel: het publiceren van 500 Wikipedia-artikelen over mediakunstenaars. Samen met musea, universiteiten en Wikimedia Nederland wordt er gezorgd voor extra zichtbaarheid en toegankelijkheid; zo ook tijdens de publieke schrijfworkshop bij West.