Skali’s nieuwe video vertelt het verhaal van een trotse Nederlander die op de Bloemenmarkt werkt en op zoek is naar een gieter om zijn tulpen mee in leven te houden. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij tot zijn grote verrassing dat gieters ook gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden… Door middel van humor, karikatuur en stereotypering bespreekt de kunstenaar bestaande machtsverhoudingen rondom het thema hygiëne, die afstammen van een koloniaal verleden. Een verleden waarin de westerse definitie van hygiëne aan de oorspronkelijke bewoners van een gekoloniseerd land opgedrongen werd; waarin er op de inheemse normen werd neergekeken. Zo zien we dat wat als ‘natuurlijk’ ervaren wordt, eigenlijk een cultureel construct is dat vooroordelen met zich mee draagt.

De tentoonstelling Natuurlijk introduceert je aan de culturele diversiteit in de wereld van hygiëne. Want wie bepaalt wat normaal is? Hoe je je tanden of kont opfrist?

Over Ghita Skali
Ghita Skali woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde in Frankrijk, bij het Villa Arson in Nice, waarna ze haar studie afrondde in het post-graduate programma van de Fine Arts School in Lyon. Ze deed een werkperiode bij De Ateliers (Amsterdam) tussen 2018 en 2020.

Skali gebruikt opvallend nieuws, roddels en propaganda om institutionele machtsstructuren zoals de westerse hedendaagse kunstwereld, staatsonderdrukking en regeringspolitiek te verstoren. Vaak verwoordt haar werk een krachtige kritiek, waarbij de uitkomst bepaalde kanalen bereikt die verder gaan dan de tentoonstellingsruimte, zoals de informele handel van goederen, legale documenten en dingen die je mee naar huis neemt voor een warm kopje thee in de avond.