Voor de bewoners van plekken op aarde zonder aansluiting op het stroomnet kan zonne-energie een enorm verschil maken. Dat laat Rubén Salgado Escudero zien in deze National Geographic fototentoonstelling Solar Portraits.

Op alle plekken waar hij fotografeert, stelt hij dezelfde vraag, niet als journalist maar als kunstenaar: hoe heeft zonne-energie jullie leven veranderd? Het antwoord legt hij vast in haast magisch-realistische beelden met zonnepanelen, stroomdraden en ledlampen op onverwachte plaatsen als terugkerende elementen. Dit foto project toont onze afhankelijkheid van stroom en de impact van ons energiegebruik op de aarde.

De eerste beelden schoot Rubén Salgado Escudero in 2014, in Myanmar. Sindsdien reisde hij de hele wereld over om mensen in beeld te brengen die niet over elektriciteit beschikken en voor wie draagbare zonnecellen uitkomst bieden, als de duisternis invalt. Dankzij deze verlichting kunnen ze verder werken of studeren en zo hun inkomsten of toekomstperspectief verbeteren.