Het Pristine Seas-project van National Geographic heeft als doel de meest vitale en ongerepte stukken van de oceaan te helpen beschermen.

Het project, dat in 2008 van start is gegaan, wordt geleid door National Geographic onderzoeker Enric Sala. Pristine Seas bevordert de oprichting van zeereservaten, waar visvangst volledig verboden is. Door specifieke delen van de oceaan te beschermen, wordt de veerkracht tegen klimaatverandering vergroot, de voedselvoorziening veiliggesteld en de biodiversiteit ondersteund. Het Pristine Seas-team werkt hierin samen met inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, regeringen, non-profitpartners en bedrijven om ervoor te zorgen dat die gebieden ook de komende jaren effectief worden beheerd.

Sinds 2008 heeft het team maar liefst 36 expedities uitgevoerd – van tropische koraalriffen naar ijsbergen – en geholpen bij het opzetten van 27 beschermde maritieme gebieden die meer dan 6,5 miljoen vierkante kilometer oceaan beslaan. Het streven is om tot 2030 in totaal 40 nieuwe zeereservaten te realiseren en minstens 30% van de oceanen te beschermen.

Met 60 prachtige foto’s neemt ons deze tentoonstelling mee op de expedities van het Pristine Seas-team en toont de ongelooflijke schoonheid van de onderwaterwereld.

“Deze tentoonstelling is een bewijs van de niet aflatende inzet van het Pristine Seas-team om het blauwe hart van onze planeet te beschermen”, zegt Kathryn Keane van National Geographic. “Het doel is om bezoekers onder te dompelen in de schoonheid van de zeeën en oceanen en tegelijkertijd te laten zien waarom we deze moeten behouden.”