Museumcollectie
De collectie van Museum Panorama Mesdag biedt het meest gevarieerde én complete overzicht van Hendrik Willems en Sientjes oeuvre ter wereld. 

Het Panorama van Scheveningen 
Het Panorama van Scheveningen werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in opdracht van de panoramamaatschappij ‘Société Anonyme du Panorama Maritime de la Haye’. Met behulp van schilders uit de Haagse School – Blommers, De Bock, en Breitner en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten – schilderde Mesdag een zeegezicht met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen. 

Op 1 augustus 1881 werd het panorama geopend. Ook Vincent van Gogh heeft op het Belvedère gestaan bij de opening en het panorama vanaf deze plek bewonderd. Hij zei: “…Het enige wat er aan het Panorama van Scheveningen mankeert, is dat er niks mankeert…”.  

Pronkstukken
Museum Panorama Mesdag beheert een bijzondere collectie kunstwerken van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909), de naamgevers van het museum. Pronkstukken toont een selectie van topstukken van hun hand. Nergens is zo’n grote verzameling werk bijeen gebleven van het kunstenaarsechtpaar als in Museum Panorama Mesdag. Dat maakt deze collectie uniek in de wereld.

Pronkstukken geeft een inkijk in hun artistieke proces: van vroeg werk uit de tijd dat zij in Brussel woonden, tot later werk uit hun hoogtijdagen.