Museum de Gevangenpoort is een uniek middeleeuws poortgebouw in het centrum van Den Haag. Ooit was het een van de drie toegangspoorten tot het kasteel van de graven van Holland, waar nu het Binnenhof is. De Gevangenpoort geeft een spectaculair beeld van de wijze waarop gevangenen vanaf de 15de tot het begin van de 19de eeuw in ons land werden opgesloten, berecht en gestraft.  

De collectie strafwerktuigen die in de verschillende cellen en kamers wordt getoond, is getuige van de geschiedenis van misdaad en straf. Vanaf de straat is alleen de poort en het gerechtsgebouw te zien, met op strategische plekken dikke tralies. Hierachter gaat echter nog een heel cellencomplex schuil. In de 14de eeuw werd het kasteel van de graven van Holland beschermd door een dubbele gracht aan de ene kant, en de Hofvijver aan de andere kant. Drie poortgebouwen gaven toegang tot het kasteelterrein, het huidige Binnenhof. De Spuipoort, de Doelenpoort en ‘de voorste poort van den Hove’, gelegen aan het Buitenhof. Omdat de poort rond 1420 ook wel gebruikt werd als gevangenis, kreeg hij al snel de naam Gevangenpoort. De Gevangenpoort was een belangrijke poort omdat hij het hofgebied verbond met het dorp, dat grensde aan het Buitenhof. De cellen bij de Gevangenpoort, waren bestemd voor rijke, politieke gevangenen, zoals Cornelis de Witt. 

Lonely Planet: Gevangenpoort laat je versteld staan 
In 2016 nam Lonely Planet De Gevangenpoort op in het boek 50 Museums to blow your mind. De bekende reisgids zette het Haagse museum tussen onder andere de Akropolis in Athene en de Verboden Stad in Beijing, omdat het toont hoe gruwelijk er vroeger werd omgegaan met gevangenen en hoe het recht in de loop der tijd veranderd is.