Movies that Matter Festival
Negen dagen lang van 24 maart t/m 1 april zijn urgente, ontroerende en inspirerende films te zien gevolgd door nagesprekken met filmmakers, experts en activisten  in het Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Pathé Buitenhof.

In het hoofdprogramma Activist zie je acht pakkende documentaires over activisten en hun werk vanuit de hele wereld. Dit programma op het Movies that Matter Festival staat volledig in het teken van (films over) mensenrechtenverdedigers. De activisten zijn te gast op het festival voor Q&A’s en ontmoetingen met het publiek. Daarnaast wordt voor elk van hen een persoonlijk impact- en netwerkprogramma georganiseerd met afspraken met voor hen relevante NGO’s, media en organisaties in Nederland. Dit programma komt tot stand met financiële ondersteuning van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.

In een polariserende samenleving zijn dialoog en ontmoeting belangrijker dan ooit. Het Movies that Matter Festival wil met de geselecteerde films en verdiepingsprogramma’s bijdragen aan het slechten van muren in de maatschappij en verbinding tussen mensen stimuleren. In de selectie van dit jaar zitten films over internationale onderwerpen zoals de situaties in Iran en Oekraïne. Maar ook wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan het herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Het Movies that Matter Festival presenteert dit jaar ruim tachtig prachtige, spannende en aangrijpende speelfilms en documentaires en er zijn talloze inspirerende gesprekken, optredens en Q&A’s. En zoals iedere editie zijn verschillende regisseurs, activisten, denkers en deskundigen op het festival aanwezig.

Competities
Het Movies that Matter Festival reikt in totaal zeven awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. 

Awards
Verder kiezen internationale jury’s een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Voor de Students’ Choice Award komen drie films in aanmerking, gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs en is nogmaals te zien tijdens de Best of #MtMF23-dag op 1 april.
 
Thema’s
De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelen themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. Deze editie voegen we Take on Mental Health toe, met films over de vele facetten van geestelijke gezondheid.

Voor meer informatie over het Movies that Matter Festival, ga naar www.denhaag.com.