Het Kunstmuseum Den Haag wijdt een complete vleugel aan kunstenaarsgroep De Stijl rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de moderne kunst. 

Belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de moderne kunst
De Stijl maakt samen met Rembrandt en Van Gogh als enige kunstonderwerpen deel uit van de canon van Nederland. Zonder De Stijl hadden de westerse woning, de straat én de stad er heel anders uit gezien. Bovendien inspireert de groep rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg kunstenaars, vormgevers en architecten tot op de dag van vandaag. Het belang van de groep is moeilijk te overschatten: hij speelt een centrale rol in de Europese avant-garde.  

Grootste collectie Mondriaan ter wereld
De collectie Mondriaan van het Kunstmuseum Den Haag is uniek in de wereld en omvat bijna 300 werken. Ze beslaat alle stadia van de indrukwekkende carrière van deze grootmeester van de moderne kunst. Weinig kunstenaars hebben vanaf het begin van hun artistieke ontwikkeling tot aan hun dood zich steeds weer weten te vernieuwen en tegelijkertijd een hoog niveau weten te handhaven. Al te vaak wordt Mondriaan gezien als een serene kunstenaar, als een ascetische monnik die zich afkeerde van het leven en zich streng wijdde aan zijn kunst. Nu is het waar dat Mondriaan zijn kunst zeer serieus nam. Maar verder geeft de kennis over Mondriaans levenswijze een heel ander beeld van de kunstenaar. De Amerikaanse schilder Mark Rothko noemde hem de meest sensuele schilder die hij kende. Hij hield van het vrolijke leven, was een liefhebber van jazz en danste graag. Hij had vriendinnetjes. De grote variëteit van werken stelt het Kunstmuseum Den Haag in staat om de volledige artistieke ontwikkeling van deze kunstenaar aan het publiek te kunnen tonen, van realistisch naar abstract. Ook zijn laatste – onvoltooide – meesterwerk, de Victory Boogie Woogie (1942-1944), het monument voor New York, de stad die ritme en ongeremde vitaliteit ademt, is in de tentoonstelling te zien, op een andere plek dan waar dit beroemde schilderij eerder hing. Nu hangt het op een manier dat het de toeschouwer in zich opzuigt.

De Stijl: levendig, vrolijk en vrij
De essentie van De Stijl was een nieuwe kunstvorm te vinden die volledig inzetbaar was in de samenleving. Het uitgangspunt was de zoektocht naar een ideale samenleving, en een vormentaal die daarbij paste. De grondgedachte van De Stijl was typisch Nederlands. Door samen te werken hoopten de kunstenaars en architecten een totaalkunstwerk te maken. Door kunsthistorici is De Stijl in de loop van de 20e eeuw steeds meer omschreven als een beredenerend, gestructureerde, haast kille stroming. De intenties van de kunstenaars zelf lagen anders. Met het gebruik van de heldere, primaire kleuren vervaardigden zij kunstwerken die juist levendig, vrij en vrolijk waren, als de toekomst zelf. Juist die positieve insteek neemt het Kunstmuseum Den Haag als uitgangspunt om De Stijl hernieuwd te presenteren. Het Kunstmuseum Den Haag bezit de meest brede collectie De Stijl wereldwijd. In de permanente opstelling Mondriaan & De Stijl in het Kunstmuseum Den Haag zijn Theo van Doesburg, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo naast Mondriaan de belangrijkste vertegenwoordigers. 

De tentoonstelling Mondriaan en De Stijl
De inrichting van de presentatie is geënt op het artikel “De woning – De straat – De stad” dat Piet Mondriaan in 1925 schreef. De thematische indeling toont de boeiende samenvloeiing van kunst, vormgeving en architectuur. De studio van de bekende kunstenaar Krijn de Koning en architect Anne Holtrop tekende voor de vormgeving van de tentoonstelling. In dit project werkten kunstenaar en architect, geheel in de traditie van De Stijl, intensief samen aan een totaalkunstwerk. Dit werk is het geraamte van de tentoonstelling, maar het functioneert niet enkel als decor, het is een kunstwerk an sich met als titel 63 Spaces for a Work

Gratis audiotour

Er is een gratis audiotour voor deze tentoonstelling beschikbaar in het Nederlands en Engels. Af te halen bij de audiotourbalie op de eerste verdieping van het Kunstmuseum Den Haag.

Kunstmuseum Den Haag
Het  Kunstmuseum Den Haag is één van de mooiste en meeste diverse musea van Nederland. Het prachtige Berlage-gebouw herbergt niet alleen de grootste Mondriaan-collectie ter wereld, maar ook een vaste tentoonstelling over moderne kunst, een uitmuntende zilvercollectie, minutieus gedecoreerd Delfts Blauw, interactieve Wonderkamers en tal van wisselende exposities.

Bereikbaarheid Kunstmuseum Den Haag
Kunstmuseum Den Haag bevindt zich in het Statenkwartier vlakbij het strand van Scheveningen en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Vanaf Den Haag Centraal Station en Hollands Spoor brengt tram 16 je in ongeveer twintig minuten naar het museum. Vanaf Station CS kun je ook bus 24 nemen die rijdt tussen Station Mariahoeve Kunstmuseum Den Haag en Kijkduin.
Met de auto is het Kunstmuseum Den Haag bereikbaar via de Utrechtsebaan richting Kijkduin. Eenmaal in de stad kun je de borden ‘ Kunstmuseum Den Haag’ volgen. Voor het museum is er ruime gelegenheid om gratis te parkeren. Mochten er onverhoopt geen parkeerplaatsen meer vrij zijn, dan kun je betaald parkeren in de parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10, zo’n vijf minuten lopen van het Kunstmuseum Den Haag.